ŽIVI ZID: kašnjenje zbog upitnih imovinskih odnosa na Martinkovcu, a oni su preduvjet za gradnju?

3. listopada 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
radnik cesta radovi

Radovi na cesti

RIJEKA – Živi zid reagirao je na stanje pri gradnji kružnog toka na Martinkovcu povodom čega je Veljko Balaban naveo: “Gradnja kružnog raskrižja Martinkovac započela je 16. listopada prošle godine i trebala je biti završena za 5 mjeseci, ali je rok produljen za tri mjeseca, te je posao odavno trebao biti dovršen. Međutim, niti taj rok nije ispoštovan, a to najbolje potvrđuje prizor na gradilištu. Što je razlog novog kašnjenja i kada će kružno raskrižje biti izgrađeno, iz Hrvatskih cesta stigao je odgovor u kojem se navodi da je još jednom zatraženo produljenje roka za još dva i pol mjeseca, što znači da se gradnja rotora Martinkovac nastavlja tijekom ljeta i trebala bi trajati najmanje do 1. rujna. Prvi rujan je odavno prošao i opet se produljuje rok izgradnje. Ta vijest sigurno neće biti dočekana s odobravanjem od lokalnog stanovništva, koje učestalo koristi ovu prometnicu, pogotovo se to odnosi na mještane Rešetara i Srdoča”, navodi.

Jadranka Horvat je pak rekla: “Gradilište je u takvom stanju da se diže konstantna prašina koja pored smetnji vozačima, lokanom :stanovništvu i poslovnim subjektima. Regulacija prometa se vrši traljavo i od neovlaštenih osoba koje dodatno čine nervozu i dodatno povećavaju gužvu i prometni zastoj. Posebice to dolazi do izražaja i dodatno otežava prometovanje zbog zatvorenog izlaza Matulji. Tako da svo opterećenje stanovništva vezano za područje Matulja, Rubeša, Kastva, Jušića i Srdoča ide preko ovog čvora koje je zatvorio isti investitor HC , a za čudo i isti izvođač GP Mikić”, ističe.

“Rok izgradnje planiran u trajanju od 5 mjeseci 16.10. će probiti punu godinu. Čudno je da nikome odnosno uopće nije primjetna reakcija Grada Rijeke, županije i nikoga od odgovornih osoba, čije stanovništvo koristi ovaj prometni pravac, te da se ubrzava i rješava ovaj prometni problem . Zanimljivo da im je glavni razlog kašnjenja koje navodi izvođač činjenica da nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, kad je preduvjet za izdavanje građevinske dozvole čista imovinsko pravna situacija”, navodi Horvat.

Borna Buzarinov je potvrdio: “U potpunosti se slažemo s prenamjenom četverokrakog raskrižja u kružno.”

Iz razloga što na navedenoj lokaciji ne stane dvotračno kružno raskrižje apeliramo da se iz smjera Srdoča, ul. Bartola Kašića, obavezno izvede dodatni trak za desne skretaće prema gradu Kastvu, Matuljima, itd.

Središnji otok bi trebalo urediti na način da se u centar istog postavi predmet, skulptura ili nešto slično kako bi troškovi održavanja samog raskrižja tokom godine bili minimalni.

“Molim da se izvođač radova, pri postavljanju horizontalne i vertikalne signalizacije pridržavaju Pravilnika za isto. Isto tako, pozivam Hrvatsku komoru inženjera tehnologije prometa i transporta kao i sve stručnjake da se u postojući Pravilnik (ili da se napravi novi) stavi način projektiranja autobusnih stajališta jer iz priloženog vidimo, da autobusno stajalište (novoizgrađeno) na Martinkovcu neće zadovoljavati dimenzije. Nakon što se to dogodi bit će potrebno izdvojiti dodatna sredstva i ponovno utrošiti u izvedbu novog za što sredstva nisu predviđena”, navode.

Stevo Kovačević je zakljulio sa: “Cijelo ljeto je odvijanje prometa na Martinkovcu (gdje se vrši izgradnja kružnog raskrižja) po tamponskom sloju – makadam, zbog kojeg se cijelo vrijeme diže prašina. Da je bilo tko od investitora ili izvođača tražio uvid u rad jer nije rađeno parcialno, nije izveden nosivi sloj asfalta, te se zbog toga promet ne može odvijati normalno. Regulaciju prometa vrše neovlaštene osobe. Radilište je u stanju da su slivnici zakrcani do rešetke (poklopac šahte) i upitno je kako će se cijevi čistiti. Razlog za produženje radova, ne može biti obim posla. U trenutku sklapanja dogovora između investitora i izvođača trebalo se definirati obim posla i duljina trajanja, a ne da se radovi svakih par mjeseci produjljuju za još 2 do 3 mjeseca.” (kv)