CRIKVENIČKA RIVIJERA – ZDRAVE NAVIKE KAO PODRŠKA KVALITETNIJEM ŽIVOTU

31. svibnja 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

Ri gastro (3) hranaCRIKVENICA – Nakon što je 2016. godine održan prvi Springfest, ove se godine željelo nastaviti s tim projektom te kroz dvodnevnu manifestaciju ljudima približiti zdravi način prehrane uz sirove namirnice.
Tendencija je ove manifestacije da se nastavi održavati i narednih godina te da se veže uz zdravi stil života i zdrave navike.

Posjetitelji ovogodišnjeg Springfesta itekako brinu za svoje životne navike i način prehrane – zaključak je to koji se mogao izvući na kraju dvodnevne manifestacije čija je tema bila zdravi stil života odnosno prehrana temeljena na sirovim namirnicama.

Prvi dan događanja održano je predavanje pod nazivom Hranom do zdravlja na kojem je doktorica integrativne medicine Silvija Zec Sambol govorila o nutritivnim svojstvima hrane, o hrani kao lijeku odnosno formiranju prehrane na način da se ostvari balans kroz unošenje sirove hrane u organizam te da se postupno sve više u prehranu uvode sirove namirnice koje su pune vitamina, minerala i nutrijenata i koje dobro djeluju na ljudski organizam.Također se govorilo i o namirnicama koje bi zbog svojih svojstava trebalo konzumirati u manjoj mjeri ili skroz eliminirati iz prehrane kako bi se postigao balans. Ipak, najbitnije je kod prehrane slušati svoje tijelo i znakove koje ono daje.

Nakon predavanja doktorice Zec Sambol, predsjednica organizacije Gaia Nova, Sandra Kolonić je sve rečeno pretočila u fine zelene smoothije. Svi sudionici predavanja mogli su kušati nekoliko vrsta smoothija koji su pravi i kvalitetni međuobrok odonosno čak i obrok ovisno o sastavu. Preporuka je da miješaju voće i zeleno povrće te orašasti plodovi ili prirodni zaslađivači, dok je za kraj predavanja predsjednica organizacije napravila i mlijeko od badema i lješnjaka kao zdrav domaći napitak.

Drugog dana održana je radionica za ograničeni broj sudionika koji su uz učenje o sirovoj hrani i receptima sirove hrane sve mogli i degustirati, a koju je Sandra Kolonić održala u Srednjoj školi dr. Antuna Barca u Crikvenici. Grad Crikvenica sufinancirao je cijenu radionice za svakog sudionika sa pola iznosa te na taj način omogućio još bolji odaziv. Na početku je ponovljen jedan kratki dio o smoothijima i mlijeku od badema i ovog puta kokosa za sve one koji nisu bili na predavanju te se nastavilo sa jelima. Pripremljen je doručak bogat antioksidantima, zelena juha, takozvani slatki kruh – dizalica, špagete od tikvica sa umakom od indijskih oraščića i klicama te na kraju svega – sirove palačinke. Sve sudionike radionice posebno su oduševile sirove palačinke koje je valjalo čekati do samog kraja radionice i njima ujedno i zaključiti dvodnevno druženje.

Svi sudionici radionice su dobili poklon pakete trgovine Bio&Bio koje im je podijelila organizatorica te ujedno i voditeljica radionice Sandra Kolonić. Tijekom interaktivnog predavanja i radionice, sudionici su se rado uključivali, postavljali pitanja te davali sugestije iz vlastitog iskustva na radost predavačica.

Springest 2018. je tako ove godine održan u organizaciji organizacije Gaia Nova, a u suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i trgovine Bio&Bio te uz partnerstvo Srednje škole dr. Antuna Barca u Crikvenici na radost svih sudionika predavanja i radionice te u želji za ponavljanjem sličnog sadržaja.

Predavanje i radionica koja je održana u sklopu ovogodišnjeg Springfesta samo su neke od aktivnosti koje Grad Crikvenice kontinuirano provodi u sklopu titule Zdravi grad. Grad Crikvenica izdvaja znatna sredstva za potpomaganje i organizaciju raznih aktivnosti koje se povezuju sa zdravljem odnosno svim sastavnicama zdravlja od tjelovježbe i kretanja do zdravih prehrambenih navika za sve uzraste. Kao aktivni sudionik Hrvatske mreže zdravih gradova, ove će godine u listopadu Crikvenica biti domaćin 23. Poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova. (kv)