ZAVRŠIO OVOGODIŠNJI FESTIVAL NEOVISNIH KAZALIŠTA

24. listopada 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

politi003_preview[2]KULTURA – Još jedan Festival neovisnih kazališta – FEN je za nama. Za sudjelovanje na ovogodišnjem petodnevnom Festivalu neovisnih kazališta odabrano je 14 programa, i to 7 predstava za odrasle, 6 predstava za djecu i 1 radionica. Nakon godina podstanarstva FEN je s centrom Gervais napokon dobio svoj dom i ove se godine u njemu odvijala većina programa. Ali FEN je nastavio i dobru tradiciju programa na više lokacija te se pored centra program odvijao i u intimnom ambijentu Umjetničkog paviljona Juraj Šporer te u vrtićima opatijskog područja. Ove se godine posebnu pažnju posvetilo edukativnoj komponenti i društvenim temama. Dječje predstave pomno su odabrane kako bi pored zabave govorile o ekologiji, prijateljstvu i glazbi. Predstave za odrasle su pak govorile o atraktivnim društvenim temama poput one umirovljenika ili odlaska mladih iz Hrvatske”.

“Kroz ovogodišnji program FEN-a prošlo je 40 glumaca i popratnih radnika u kazalištu, stotine posjetitelja, 15 odgajatelja je sudjelovalo u radionici, a samo je na dječjim predstavama bilo prisutno ukupno 430 djece. Stoga je i ove godine FEN u potpunosti ispunio svoj cilj: uspješno se prezentirao rad neovisnih kazališta Republike Hrvatske, progovorilo se o atraktivnim temama, a dječje su predstave imale edukativni efekt. Također ne smijemo zaboraviti možda najvažniji aspekt FEN-a: izravnu podršku cjelokupnoj neovisnoj kazališnoj sceni u Hrvatskoj”, rekao je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

“Zahvaljujemo se svim kazalištima i kazališnim družinama koje su nastupale na ovogodišnjem FEN-u, zahvaljujemo Ministarstvu kulture RH i Gradu Opatija koji prate FEN, zahvaljujemo Hrvatskom muzeju turizma i ravnateljici Gabrijeli Krmpotić-Kos na korištenju UP Juraj Šporer, i naravno najveće zahvale idu našoj publici bez koje FEN-a ne bi bilo. Ovogodišnji FEN je gotov, a naše misli su već usmjerene k sljedećoj godini”, zaključio je. (kv/foto: David Kurti)