ZAVRŠEN PROLJETNI CIKLUS RADIONICA IZRADE NARODNIH NOŠNJI

6. lipnja 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

folklorMALI LOŠINJ – Uspješno privedene kraju proljetne radionice izrade otočnih nošnji u sklopu projekta “Neka lumin ne zgori”. Radionice su se održavale tijekom travnja i svibnja i to ponedjeljkom i srijedom, i kroz dva mjeseca ukupno je održano 14 radionica na kojima je aktivno sudjelovalo oko 40-tak osoba, što djece što odraslih. Sudionici su imali priliku okušati se u šivanju, kukićanju, pletenju i drugim vještinama izrade otočnih nošnji. Početnici su po prvi put u ruke uzeli igle i platno, a iskusne šilice su imale priliku pokazati svoje umijeće, znanje i kreativnost.

Konačni rezultat je više nego zadovoljavajući, izrađeno je nekoliko pari suščanskih papuča, traversica, marama, podsuknji i drugih dijelova narodne nošnje, kreativne šilice izradile su i nekoliko modnih etno detalja – tri torbe na temu suščanske i lubeniške nošnje. U sklopu projekta tijekom slijedećeg vikenda, 9. i 10. lipnja 2017., planira se dvodnevna radionica u Punta Križi na temu izrade narodne nošnje područja Punta Križe, a tijekom srpnja planira se izložba nošnji za Dan iseljenika na Susku. Na jesen se planiraju ponovno višednevne radionice u Malom Lošinju te izložba izrađenih nošnji.

Cilj projekta “Neka lumin ne zgori” ostvaruje se u kontinuitetu, poticajem otočana na očuvanje i predaju tradicije mladim naraštajima. Posljednjeg dana proljetnih radionica gradonačelnica Ana Kučić svim je sudionicima podijelila zahvalnice za sudjelovanjem u projektu.