Zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat u posjetu prijateljskom njemačkom gradu Rostocku

8. kolovoza 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Na poziv Rolanda Methlinga, gradonačelnika Rijeci prijateljskog njemačkog grada Rostocka, u tom baltičkom gradu gostuju predstavnici Rijeke Nikola Ivaniš, zamjenik gradonačelnika i Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Predstavnici Rijeke u sklopu svojega posjeta Rostocku, prisustvuju Hanse Sailu, poznatoj regati tradicijskih brodova, koja ove godine obilježava svoju 29. obljetnicu, kao i službenim primanjima i popratnim događanjima.

Zamjenik gradonačelnika Ivaniš s gradonačelnikom Rostocka Rolandom Methlingom na primanju za gradove prijatelje u Gradskoj vijećnici Rostocka

U regati velikih tradicijskih jedrenjaka sudjeluje 170 brodova iz 15 zemalja. Regatu danas, u četvrtak, 8. kolovoza u 17 sati otvaraju predsjednik SR Njemačke Frank-Walter Steinmeier, u pratnji predsjednika Portugala Marcela Rebelo de Sousa.

Na tradicionalnom svečanom primanju za goste Hanzeatskog i sveučilišnog grada Rostocka iz 16 gradova prijatelja, koji prisustvuju ovogodišnjem Hanse Sailu, zamjenik gradonačelnika Ivaniš gradonačelniku Methlingu poklonio je srebrnjak sv. Vida, s likom zaštitnika grada i povijesnim nazivima Rijeke kroz stoljeća.

Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke, susreo se s novoizabranom predsjednicom Gradskog vijeća Hanzeatskog i sveučilišnog grada Rostocka Reginom Lück

Predsjednik Gradskog vijeća Poropat susreo se je s novoizabranom predsjednicom Gradskog vijeća Rostocka Reginom Lück te s njom razgovarao o budućim zajedničkim projektima, u prvom redu o podršci Rostocka projektu Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. te o sudjelovanju u 37. Međunarodnom riječkom karnevalu, koji će biti važan dio projekta EPK.

Uz obilazak središta grada i rektorata Sveučilišta u Rostocku, gosti iz gradova prijatelja zajednički su obišli izložbu o Riječkom torpedu, koja je postavljena na brodu Dresden, sastavnici Muzeja brodogradnje i pomorstva (Schiffbau- und Schifffahrtsmuseum) u Rostocku. Među gostima bio je i satnik Goran Pernjek, suradnik Muzeja grada Rijeke i specijalist za povijesni razvoj torpeda, a goste je dočekala i kroz izložbu provela kustosica tamošnjeg muzeja Janine Uhlemann. Izložba torpeda otvorena je 9. svibnja i traje do 27. listopada 2019.