Za nagradu za životno djelo predloženi sportski novinar Orlando Rivetti, posmrtno, i riječki nadbiskup Ivan Devčić

24. ožujka 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Orlando Rivetti 200. EMISIJE 22-11-2011RIJEKA – Predloženo je da se Orlandu Rivettiju, preminulom protekle godine, Nagrada za životno djelo dodijeli za izniman dugogodišnji doprinos razvoju sporta, novinarstva i humanitarnog djelovanja te promociju Grada Rijeke. Orlando Rivetti se u 50 godina bavljenja novinarstvom etablirao kao vodeći kroničar sportskih događaja u Rijeci i na Kvarneru te kao jedan o najvažnijih nogometnih i košarkaških komentatora, odnosno kolumnista u Hrvatskoj. Bio je svojevrsni sportski i novinarski brend, ali i simbol Rijeke i promotor riječkog sporta. Kako stoji u obrazloženju, jedan od najtočnijih opisa Orlandovog utjecaja i rada stoji na službenoj stranici Hrvatskog zbora sportskih novinara: „Orlando Rivetti je jedan od posljednjih predstavnika klasičnog hrvatskog sportskog novinarstva, onog zbog kojeg smo zavoljeli sport i počeli se baviti sportskim novinarstvom“.

Također, predloženo je da se Nagrada za životno djelo dodijeli i riječkom nadbiskupu mons. dr. sc. Ivanu Devčiću, i to za otvoreni dijalog s društvom, prosvjetom i znanošću, pastoralom, socijalom i ekumenizmom, kojim je zadužio Rijeku trajnim darom.
„Otvoren je za dijalog i s onima koji drugačije misle i vjeruju jer smatra da samo tako Crkva može do kraja ostvariti svoje poslanje, podupire i aktivno sudjeluje u gradskim ekumenskim i međureligijskim programima i manifestacijama. Jasna je i otvorena njegova suradnja s županijskim, gradskim i općinskim vlastima, sveučilišnom zajednicom, svijetom kulture, gospodarstva i ostalim bitnim čimbenicima društvenog života grada Rijeke i primorsko-goranskoga kraja, a ta suradnja i otvorenost najbolje je potvrđena organizacijom i domaćinstvom posjeta pape Ivana Pavla II u Rijeci u lipnju 2003. godine“, stoji u obrazloženju nagrade, u kojem se dodaje: „Pregršt je razloga za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Rijeke za životno djelo, ali prvenstveni je razlog njegova čovječnost, nenametljivost i potpuna odanost prenošenju poruke o Iskonu, Jedinstvu i Smislu svih stvari.“

(kv)