WineRi 2018. – trs je naš! Kvarnerske udruge snažno podržale festival WineRi

9. travnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

vinoRIJEKA – 2. međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018. održat će se 20. i 21. travnja u vremenu od 13:00 do 20:00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci (Guernerova palača).

Organizaciju i ove godine potpisuje inovativan i svestran tim selačkog »aha marketinga« uz, po njihovim riječima: «Nesebičnu potporu mnogih prijatelja, partnera, sponzora i pokrovitelja, bez kojih bi ovakvo ostvarenje bilo nemoguće!«.
Posjetitelji se ove godine mogu radovati upoznavanju 85 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije, te kušanju preko tri stotine vrhunskih vina.

Novost ovogodišnjeg festivala su posebno osmišljeni prateći događanji: WIneRi štajun, WineRi šetemana, WineRi after job party i WineRi Wine Tasteing Festival party koji će se održavati diljem cijele županije u 10 restorana i 7 barova. Osim toga, u sklopu festivala održat će se 6 stručnih radionica, prvenstveno kako bi se predstavile autohtone sorte Kvarnera Žlahtina, Jarbola i Belica, a upoznat ćemo se sa Zvončarima (koji su pod zaštitom UNESCO-a) i tradicionalnim Bakarskim baškotom.

Festival ima i humanitarni karakter; sva prikupljena sredstva bit će donirana Udruzi za pomoć roditeljima djece s poteškoćama u razvoju »Hoću – Mogu«. Visoka poslovna škola PAR sa studentskom praksom i PAR inkubatorom, i ove je godine pomogla u organizaciji festivala, a uključivanje Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore te portala Gastronaut smatramo potvrdom maštovitosti i kvalitete provedbe naše ideje. Njihovim će se angažmanom privući velik broj potencijalnih poslovnih partnera i time olakšati proizvođačima povezivanje, umrežavanje te konačno bolji plasman njihovih proizvoda.

Svi vinari Primorsko – goranske županije okupljeni u udruge Žlahtina – predstavnici: Marinko Vladić, Ivan Katunar i Ivica Dobrinčić, Jarbola – predstavnik: Franko Ružić i Belica – predstavnik: Dejan Rubeša na konferenciji za novinare u P.Z. Vrbnik u Vrbniku jednoglasno su podržali održavanje festivala WineRi riječima: «Ovakav festival neophodan je na Kvarneru! Čeznemo za mjestom susreta nas, vinara s potrošačima – posrednicima i ugostiteljima. Mi se zapravo uz »aha marketing« tim smatramo domaćinima ovog festivala i radujemo se predstojećem događanju, druženju, razmjeni i, nadamo se, sklapanju sjajnih poslova! Trs je naš!«

Časlav Matijević, hrvatski Masterchef i vinski kum WineRi festivala naglašava da autohtone, pa čak i one anonimne sorte svakako treba pogurati u prvi plan restoranske ponude, jer konobari su zapravo najbolji edukatori i kreatori tržišta, apelirajući na sve lokalne ugostitelje da pokažu istinsko poštivanje tradicije te podršku naporima lokalnih vinara i uvrste lokalna vina na vinske karte. »Autohtone sorte Žlahtina, Jarbola, Belica i Sansigot izuzetne su kvalitete i zaslužuju više poštovanja i pažnje«, kaže Časlav.

Prisjetimo se činjenice da turističko tržište Kvarnera predstavlja 20% ukupne hrvatske turističke ponude te da je ovakvo događanje veliki doprinos povećanju raznolikosti i kvalitete destinacije. Potvrdili su nam to i Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, Ministarstvo turizma te Ministarstvo poljoprivrede svojim pokroviteljstvima.

“Vjerujemo da će ovogodišnji broj posjetitelja uvelike nadmašiti dosadašnja postignuća te da će se festival iznova dokazati kao mjesto druženja i razmjene proizvođača, ugostitelja, znatiželjnika i svih vinskih zaljubljenika!”, navode organizatori. (kv)