VRIJEME JE ZA ODLUKU: HOĆEMO ILI NE RIJEČKE LJETNE NOĆI?

12. lipnja 2017. | Kategorija: Kultura
HNK Ivana pl. Zajca

HNK Ivana pl. Zajca

KULTURA – Predstavljen je program 14. Riječkih ljetnih noći, pod motom „Vrijeme je za odluke!”. Ove godine Festival će trajati od 30. lipnja do 21. srpnja, uz 17 različitih programa i ukupno 22 izvedbe na 12 različitih lokacija.
Intendant riječkog Kazališta Marin Blažević na današnjoj je konferenciji za novinare, nakon zahvale Gradu Rijeci i sponzorima, objasnio festivalski moto „Vrijeme je za odluke!”. „Radi se o dva temeljna pitanja, o pitanju koncepcije i financija. Riječke ljetne noći, pokrenute 2004. godine, bile su tada jedini Festival koji je nudio građankama i građanima Rijeke ono što imaju Split i Dubrovnik. U međuvremenu, razvio se niz manjih festivala odnosno manifestacija u Rijeci i okolici, pa su se i Riječke ljetne noći našle u novoj situaciji. Međutim, dokle god taj Festival organizira nacionalna kazališna kuća, njegov program ne treba i ne može biti vođen tržišnim i komercijalnim zabavljačko-pučkim, već estetskim kriterijima”, kazao je Blažević. Naglasio je kako se ove godine Festival vraća svojoj suštini oslanjajući se na izvedbeno-umjetnički program vlastitih snaga: dramski, operni i plesni. „ Nakon što su u posljednje tri godine bila ponuđena tri koncepta, došlo je vrijeme za odluku kako dalje. Postojanje Festivala nije i ne smije biti upitno, ali kao lukobrana umjetnosti, festivala kakav su Splitsko ljeto ili Dubrovačke ljetne igre i koji treba biti valoriziran poput njih”, rekao je Blažević i pozvao sve zainteresirane i nadležne na zasjedanje popularnog Kazališnog sabora 6. srpnja kada će se raspravljati o konceptu i budućnosti Riječkih ljetnih noći.
Iz ovogodišnjeg je programa intendant riječkog Kazališta izdvojio otvaranje Festivala pod nazivom „Kazalište koje diše” kada će se kazališna zgrada pretvoriti u forum, građanima se otvoriti sva vrata u sve kazališne prostore, dok će umjetnici izvoditi ulomke iz prošlih, aktualnih i budućih predstava. „Umjesto da, kao do sada, kazališni program iznosimo u grad, uvest ćemo grad u Kazalište.”
Zatim je izdvojio „Turbofolk” Olivera Frljića, najizvođeniju predstavu riječkog Kazališta, koja broji preko 80 izvedbi i brojna gostovanja. „Bit će obnovljena s novom glumačkom podjelom i novim aktualiziranim sadržajima kao „Turbofolk – Ri-loudid”, a kako i sugerira podnaslov Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću, bavit će se i novom riječkom političkom romansom, ili Hrobertom”, rekao je Blažević.
Na bazenima Kantrida, Klub sinkroniziranog plivanja „Primorje Aqua Maris” priprema plesni spektakl na vodi, „Back to the ’60s”. U bonus programu, na brodu „Galeb”, dvojica će se mladih autora iz New Yorka i Južne Afrike, baviti temom Josipa Broza Tita i Johnna F. Kennedyja.

Ljetna pozornica u Opatiji

Ljetna pozornica u Opatiji

Kao najveći i najambiciozniji festivalski projekt u suradnji s Festivalom Opatija, Marin Blažević izdvojio je obljetničku premijeru Verdijeve „Aide” kojom će biti obilježeno 60 godina Ljetne pozornice u Opatiji, s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi.
Festival zatvara mutimedijalni spektakl Sudar Percussion ansambla.

„Donosimo visokoumjetničke predstave kao što je „Aida” i provokativne kao što je „Turbofolk”. Od tragedija do komedija, od provokativnih predstava do onih za djecu i mlade dok istodobno čekamo budućnost Festivala”, zaključio je Marin Blažević.
Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić, osim „Turbofolka” u „Ri-loudid” obnovljenoj verziji, najavila je premijeru „Zajc Stand Up” u režiji jednog od najboljih komičara hrvatskog glumišta Borka Perića. Kazalište „Hotel Bulić” gostuje s monodramom Line Prosa „Lampedusa Beach” koju će u Torpedu izvesti najpoznatija riječka glumica Nina Violić. Od dječjih predstava, uz dvije predstave riječkog Lutkarskog kazališta, ove godine u Rijeku stiže „Šumastikus” Sanje Milardović, također riječke glumice, i Petra Cvirna. To će gostovanje biti izvedeno – u šumi, u Parku Vladimira Nazora. Ivana Kalc i Mila Čuljak, česte suradnice Hrvatske drame, ovoga puta u koprodukciji Umjetničke organizacije Kabinet s HNK Ivana pl. Zajca, pripremaju plesnu predstavu koja će biti izvedena u Torpedu, na temu majčinstva 21. stoljeća.
Kristina Kaplan Rukavina, v.d. ravnateljica Baleta, zahvalila se INI, sponzoru baletnog programa i najavila dva različita gostovanja za ljubitelje plesa i baleta. Plesna mreža Hrvatske dovodi „Dva plesna sola“ i dvije vrsne nagrađivane plesačice, Petru Hrašćanec i Aleksandru Mišić. Za one koji vole ples na špicama, gostovat će Ariston Proballet iz Italije s predstavom „Rock Bach koncert” koja na klasičnu i rock glazbu dinamično spaja mnoge krajnosti.

Ivan Krešić, član Uprave Ine, osvrnuo se na koncept otvorenih vrata otvaranja ovogodišnjeg festivala, kojem je na neki način prethodio nedavno održan Dan otvorenih vrata u Rafineriji nafte Rijeka, te je uz to istaknuo dugogodišnje prijateljstvo Ine i riječkog kazališta: „Već šestu godinu zaredom INA doprinosi realizaciji Riječkih ljetnih noći putem pokroviteljstva baletnog programa jer ovakvi vrijedni projekti doprinose kulturnoj i turističkoj ponudi Hrvatske. Stoga ne sumnjam da će Riječani, njihovi prijatelji i gosti, i ove godine pohoditi festival u velikom broju. INA će ovakve inicijative sigurno podupirati i dalje budući da se planirani završetak jednog velikog projekta u riječkoj rafineriji – postrojenja za obradu teških ostataka – podudara s 2020. godinom kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, tako da nas čeka zanimljivo razdoblje.“

novac_1

Malo sponzora za Riječke ljetne noći

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naglasio je kako nedvojbeno postoji interes za održavanje Riječkih ljetnih noći, no kako bi jednako tako svima trebalo biti u interesu da Festival ostane na profesionalnoj razini na kojoj je i nacionalno riječko Kazalište što je nemoguće bez šire društvene potpore. „To ne može samo Grad i sponzori, Festival moraju prepoznati i u Ministarstvu kulture kao što prepoznaju i druge festivale u Hrvatskoj”, rekao je Gradonačelnik. Izrazio je zadovoljstvo što je Festival od originalnog koncepta zadržao izvedbe na brojnim, različitim lokacijama, što nije jednostavno i zbog logističkih i zbog financijskih razloga, ali uz entuzijazam zaposlenika Festival će na profesionalno zavidnoj razini imati svoje poklonike, svatko će pronaći nešto za sebe. A ovogodišnji moto nadopunio je u: „Vrijeme je za odluke! Nema predaje!”
Prodaja ulaznica počinje od subote 10. lipnja na blagajni HNK Ivana pl. Zajca (Verdijeva 5a, 051/337-114, blagajna@hnk-zajc.hr), a za publiku je pripremljen niz pogodnosti i popusti od 10% do 30%.