VRBLJANCA: NA ZAPADU NIŠTA NOVO

2. lipnja 2020. | Kategorija: Hrvatska

damir vrbljanacNA ZAPADU NIŠTA NOVO

PIŠE: Damir Vrbljanac

To kaže Erich Maria Remarque, a ja u podnaslovu dodajem Shakespearea: Nešto je trulo u zemlji Danskoj. 

Griješite ako mislite da govorim o književnosti. Riječ je o nogometu!?! Bolje rečeno postnogometnom prepucavanju, ja bih rekao: hajki. Naravno, radi se o kontroverznoj utakmici Hrvatskog nogometnog kupa između Rijeke i Osijeka (za one koji neznaju, Rijeka je slavila 3:2, nakon što je gubila 0:2, a sudac donosio neke “čudne” odluke).

Prosto je nevjerojatno koliko su se dužebrižnici našeg nogometa okomili na suca Pajača, sugerirajući da je kupljen, da je Rijeka “morala” ući u finale, da je sve dogovoreno, da su to Šuker-Mišković zakulisne radnje… 

To su nebuloze. Pajač je jednostavno imao loš dan i loše sudio. Osijek koji se toliko buni za nepravedno isključenje njihovog igrača, zaboravlja da su trebali imati igrača manje već nakon četri minute! Za onakav start se u većini “normalnih” europskih zemalja dobiva crveni karton, a zamislite, Pajač nije dosudio niti prekršaj?! 

Pajač je dosta olako dao drugi žuti, dosta olako dosudio jedanaesterac, ali prisjetite se koliko smo puta u našem prvenstvu  vidjeli izmišljene jedanaesterce, a ovaj to očito nije bio, već samo strogo dosuđen. 

Stvara se atmosfera linča, čak na neki indirektan način optužuje Rijeku, u smislu:  “Kako je mogla na taj način pobijediti”. Nevjerojatno. 

Osiječani očito nisu navikli da im se nešto na nesportski način oduzme, poput Rijeke kojoj je ukradeno prvenstvo, zamislite baš uz suučesništvo Osijeka. Ova dramatika koja se stvara, pa se čak govori kako su Osiječani trebali napustiti teren i slično, upravo je to što je dramatično i  ujedno tragično za naš nogomet, za naše društvo uopće.  Zbog lošeg dana jednog suca, stvorila se atmosfera linča, ukazuje se na korupciju, depotizam, kvarnost naše nogometne lige. Paradoksalno, no na takav revolt ne nailazimo kada su u pitanju stvarni problemi ove države, ozbiljni lopovluci, besramne krađe i otuđenje državnog bogatstva i sve to pod poznatom nam parolom: Neka institucije rade svoj posao.  

No, upravo kao što sam naslov sugerira: Na Zapadu baš kao ni u Hrvatskoj – ništa novo.