VRBLJANAC: POST ELECTIONEM

7. srpnja 2020. | Kategorija: Hrvatska
Damir Vrbljanac

Damir Vrbljanac

Piše: Damir Vrbljanac

Post electionem

Moja prognoza od prije mjesec dana kako će se HDZ “prošetati do pobjede” pokazala se točnom, no nisam mogao predpostaviti da SDP može doživjeti ovakav fijasko. Razlog takvog katastrofalnog rezultata direktno je povezan sa jednim imenom: Davor Bernardić. Predsjednik SDP-a je obrazovan čovjek, vjerujem pošten, no netalentiran političar. On jednostavno nije lider, što nažalost stranka nije uočila, a pojedince koji su bili toga svjesni jednostavno je utišala. Time su zapečatili svoju sudbinu na parlamentarnim izborima, Bernardić je postao pretežak balast stranke. 

Još je u devetnaestom stoljeću Joseph de Maistre ustanovio kako “Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje”. Dakle, ako je tako, mi ne zaslužujemo ništa bolje od vladavine HDZ-a, što je tužno.

Pitate se zbog čega takvo razmišljanje?  HDZ je gotovo čitavo vrijeme od osamostaljenja Hrvatske na vlasti i kamo nas je doveo? Na dno! 

Nalazimo se na samom dnu Europe po gotovo svim parametrima. Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka… države u koje smo odlazili u šoping, sa podsmijehom prolazili pored njihovih skromno odjevenih građana, gostili se za nas jeftinim specijalitetima i vraćali se kući sa pregrštom suvenira.., odavna su nas ostavile u zapećku Europe. Bugarska i Rumunjska, zemlje o kojima nismo ni željeli razmišljati, upravo su na putu da to učine. 

Pitam vodstvo HDZ-a, ali  i hrvatske građane: Koji je razlog tomu? 

Znam što bi rekli ti HDZ-ovi Minhauzeni, razlog za sve bio bi Domovinski rat. Pitam: Koliko će još godina to biti izgovor našem nazadovanju: 20? 50?  Njemačka, potpuno ekonomski i fizički uništena u Drugom svjetskom ratu, izdigla se u vodeću silu u dvadesetak godina!

Istinski razlog stanja u Hrvatskoj je drugi: Pljačka! Bezočna pljačka, lopovluk i devastacija Hrvatske kakvu nisu činili ni najgori osvajači naših krajeva. Imajmo hrabrosti konačno reći:  Car je gol!

No, ako nakon svih tih saznanja HDZ dobije takav broj glasova, jedino što možemo to je konstatirati kako je Joseph de Maistre bio u pravu. Demokratski izbori su divna stvar ali zahtjevaju barem kakav-takav stupanj političkog obrazovanja, iskustva i mudrosti glasača odnosno nacije, a taj proces je spor. Stoga ćemo, bojim se još dugo, poput ovaca svake četiri godine odlaziti na šišanje (priču o tome možete potražiti na mojoj Fb stranici).

Jedna stvar me nakon završenih izbora raduje, nada da jednog dana MOŽEMO voditi  PAMETNO politiku i  FOKUSirati se na ljude S IMENOM I PREZIMENOM. Shvatili ste vjerujem poruku i prepoznali nove političke stranke koje čine slabašno svjetlo u mrklom tunelu naše političke zbilje. Nadam se da će biti snažna oporba u ulozi obrane dostojanstva hrvatskog čovjeka, a s vremenom biti prepoznati kod birača kao novi potencijal u izgradnji nekog boljeg društa. 

“Država je stvorena za čovjeka, a ne čovjek za državu”, rekao je  Albert Einstein.