VRBLJANAC – KOMENTAR NA PREDSJEDNIČKE IZBORE

11. prosinca 2019. | Kategorija: Hrvatska

damir vrbljanacPiše: Damir Vrbljanac 

KOLUMNA – Na komentar u svezi presjedničkih izbora ponukan sam nakon što sam u urtorak ujutro na HRT4  gledao intervju sa Dalijom Orešković, jednom od kandidata za predsjednika/cu. Odmah moram napomenuti da ni u kom slučaju nisam u „stožeru“ navedene gospođe, niti sam njezin „fan“, ili imam bilo koji drugi razlog da propagiram njezinu kandidaturu. No u tih pola sata gospođa Orešković me je oduševila jer nikada prije nitko nije dao bolji opis i dubinsku analizu hrvatske političke scene.  Najjednostvnijim riečnikom opisala je kako stvari stoje, razotkrila sramotnu politiku svih stranaka koje su vodile Hrvatsku od osamostaljenja pa do danas. Dosadašnji predsjednici, odnosno aktualna predsjednica, samo su produžena ruka svojih stranaka i nkada nisu bili „predsjednici svih hrvatskih građana“, kako to oni znaju proklamirati. 

Postoji mišljenje kako je dati glas nekom izvan kruga tri glavna kandidata bačen glas. Na žalost to je točno, no postoji i jedno drugačije mišljenje: Do kada ćemo mi zbog takvog razmišljanja davati glasove onima koji nas bezočno lažu, varaju i podkradaju i vode Hrvatsku u propast?  

Biti ću iskren, da moj glas ne bude „uzalud bačen“  i ja sam mislio između tri kandidata odabrati onog „najmanje lošeg“, no upravo sam promijenio mišljenje. Svjestan da to neće promijeniti tok kojim Hrvatska na žalost ide, svjesno ću „baciti glas u trnje“, jer postoji nešto što se zove osobni stav, dostojanstvo i moral. 

Ovim putem pozivam sve ljude dobre volje, da poslušaju svoju savijest i zaokruže onog kandidata za kojeg smatraju da bi bio bolji i drugačiji  predsjednik/ca Hrvatske države, bez obzira što on, zbog hrvatske zbilje, nema objektivne šanse za uspjeh. 

Prilažem tekst koji sam proslijedio na facebook stranicu gospođe Orešković, a također savjetujem da poslušate njezino izlaganje u jutrošnjoj emisiji HRT4.   

„Gospođo Orešković, upravo sam gledao na HRT4 intervju sa Vama povodom Vaše kandidature za predsjedika/cu Hrvatske. Nitko i nikad nije tako dobro secirao hrvatsku političku zbilju! Svaka Vaša izgovorena riječ ima težinu i sve što ste iznijeli potpisujem! No, što to znači? Koliko je takvih, poput mene koji shvaćaju vrijednost vaših izgovorenih riječi, Vaših stavova, uopće Vas kao buduće predsjednice? Vjerujem i nadam se puno, no na žalost, bojim se još premalo da bi se išta bitno promijenilo u ovoj jadnoj državi. Na žalost, Vaš je trud samo boj s vjetrenjačama, koje na brdovitom Balkanu imaju još previše zla vjetra koji ih pokreće. Politička svijest i inteligencija sveukupnog glasačkog tijela u Hrvatskoj je još u povojima, a epski deseterac još uvijek kulturološki amplissimus.“