VOZIO 178 km/h GDJE JE OGRANIČENJE 80 km/h

7. prosinca 2020. | Kategorija: Hrvatska

policijaPosada policijskog presretača zaustavila je osobno vozilo marke Audi, kojim je upravljao 37-godišnji vozač brzinom od 178 km/h na mjestu gdje je zbog loših vremenskih uvjeta na cesti brzina ograničena na 80 km/h

Proteklog vikenda na prometnicama Primorsko-goranske županije policija je opet pojačano nadzirala promet. Tako su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela u vožnji te ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.
 
U spomenutom razdoblju evidentirano je ukupno 205 prometnih prekršaja. Od tog broja, 65 prekršaja se odnosi na nedopuštenu brzinu, devet na prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, osam na prekršaje nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, šest na vožnju pod utjecajem alkohola, a zabilježena su i šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom. Uz to je evidentirano pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan prekršaj upravljanja vozilom u vrijeme zabrane te 105 ostalih prekršaja.
 
Najveća brzina od 178 km/h evidentirana je u petak, 4. prosinca u 15.15 sati na autocesti A6 na vijaduktu Severinske Drage. Posada policijskog presretača zaustavilo je osobno vozilo marke Audi, riječkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 37-godišnji hrvatski državljanin u smjeru Zagreba. 37-godišnji vozač kretao se navedenom brzinom na mjestu gdje je inače ograničenje određeno na 110 km/h, a tada je bilo smanjeno na 80 km/h zbog smanjene vidljivosti , odnosno loših vremenskih uvjeta na cesti. Zbog počinjenog prekršaja, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama,  uručen mu je prekršajni nalog te je novčano sankcioniran s kaznom od 5 000 kuna i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije na rok od mjesec dana.
 
Tijekom spomenutog razdoblja alkotestirano je 40 vozača, od kojih je njih šest bilo pod utjecajem alkohola. Izdvajamo evidentiranu najveću koncentraciju od 2.18 g/kg. Policijski službenici opatijske policije u nedjelju, 6. prosinca oko 00.40 sati, na područja Matulja zatekli su 41-godišnju vozačicu gdje je pri utjecaju alkohola upravljala osobnim vozilom marke BMW, riječkih registarskih oznaka. Policijski službenici odmah su je izdvojili iz prometa, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, protiv nje je podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu. U skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za počinjeni prekršaj predložena joj je novčana kazna od najmanje 10 000 kuna te izricanje mjere zabrane upravljanja vozilom na rok od tri mjeseca.
 
Što se tiče ostalih koncentracija, po dva vozača su bila s koncentracijom od 1,01 do 1,50 g/kg, iznad 1,51 g/kg, kao i dva u kategoriji do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači).Između spomenutih alkoholiziranih vozača utvrđena su dva recidivista, a tijekom nadzora u prometu jedan vozač je odbio test na droge.