VOLOSKO / BRGUD – Potpisan ugovor o sufinanciranju energetske obnove zgrade područnih dječjih vrtića

12. listopada 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

ucenici-skola-0502OPATIJA / VOLOSKO / BRGUD – U uredu gradonačelnika danas je potpisan Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstva za energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića Opatija – Volosko između predstavnika Grada Opatije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Na potpisivanju su nazočili zamjenici gradonačelnika Opatije Vera Aničić i dr. sc. Emil Priskić te uime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Branislav Hartman i Tomislav Ilić, te ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić.

Riječ je o potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića Opatija – Volosko, u sklopu Poziva 4c1.3. Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na dostavu projektnih prijedloga za „Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ , a u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ prema kojem je Gradu odobreno korištenje bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade dječjeg vrtića u Voloskom, Opatija.

Njime su Gradu Opatiji odobrena bespovratna sredstva za energetsku obnovu zgrade područnog dječjeg vrtića u Voloskom u visini 40 % prihvatljivih troškova energetske obnove, dok preostali dio iznosa treba osigurati Grad; kako je moguće i ovaj dio sufinancirati preko drugih izvora, Grad će aplicirati i za te programe.

Zamjenica gradonačelnika Aničić istakla je da se po okončanju radova na energetskoj obnovi zgrade očekuje ostvarenje uštede toplinske energije do 74 posto na godišnjoj razini. Zgrada vrtića je sada klasificirana u energetski razred C, dok bi nakon obnove sa predloženim mjerama bila u energetskom razredu A.

Zamjenik Priskić naglasio je da se u Opatiji gradi novi objekt dječjeg vrtića po najsuvremenijim standardima na Punta Kolovi, ali i da će Grad sustavno energetski obnavljati zgrade područnih vrtića koji se neće zatvarati, a zgrada u Voloskom prva je u tom nizu. Nastojat će pritom osigurati financijsku potporu preko fondova EU. Zamjenik Priskić ističe podatak i da Grad Opatija upravo radi na kreiranju modela kojim bi Grad omogućio građanima jeftinije financiranje energetske obnove fasada i zgrada te dostupnije procedure, u suradnji s komercijalnim, poslovnim bankama i Fondom za energetsku učinkovitost. Organizirat će se i javna tribina prethodno kako bi se građani što kvalitetnije informirali o ovoj tematici, najavio je.

Ugovor sa predstavnicima Fonda istovremeno je potpisao je i načelnik općine Matulji Mario Ćiković, i to za energetsku obnovu zgrade dječjeg vrtića u Brgudu.