VELIKO PRIZNANJE OPATIJI – “ZLATNI CVIJET” PRVI PUT STIGAO U HRVATSKU, OD 3500 SVJETSKIH GRADOVA OPATIJI PRVO MJESTO

22. rujna 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga
Opatija

Opatija

OPATIJA – Opatija je osvojila zlatno nakon plasmana među sedam finalista, od ukupno prijavljenih 3500 gradova, koliko ih je bilo na startu natjecanja.

Opatija je dobitnik međunarodnog Zlatnog cvijeta 2017. – prestižne nagrade koju dodjeljuje Communities in bloom – CiB u suradnji s KEA-om. Opatija je u jakoj konkurenciji osvojila ovu bitnu nagradu koja predstavlja još jednu čvrstu potvrdu jedinstvenosti ljepote Opatije, kao urbane cjeline i kvalitete življenja, dok je Društvo Naša djeca dobilo specijalno priznanje Communities in bloom za svoj doprinos i radu s djecom. Pritom, Opatija je prvi hrvatski grad koji je dobio zlato na ovom natjecanju.

Informacija o rezultatima postignutim na međunarodnom natjecanju Fundacije Communities in Bloom za MEĐUNARODNI ZLATNI CVIJET 2017. na kojem je sudjelovao i Grad Opatija, te o nagradama koje je osvojio bila je temom danas održane konferencije za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Ivo Dujmić, njegovi zamjenici Vera Šantić i dr.sc. Emil Priskić, tajnica Društva Naša djeca Opatija Sanja Škorić, te Vojko Pleština, predsjednik Uprave INTERSTAS, ITF’CRO, KEA-CRO i predsjednik KEA-CRO, u čijoj suradnji je održan postupak konkuriranja Opatije za nagrade na ovom međunarodnom natjecanju.

Svečana ceremonija proglašenja pobjednika održana je u Ottawi (Kanada) u subotu, 16. listopada, na kojoj je međunarodni Zlatni cvijet 2017. kao i priznanje Društvu Naša djeca Opatija uručen zamjeniku gradonačelnika dr.sc. Emilu Priskiću, delegatu Grada Opatije na svečanosti proglašenja pobjednika.

Vojko Pleština pojasnio je propozicije izbora, način vrednovanja te bodovanja žirija i proces nagrađivanja na ovom natjecanju.

„Prvo, čestitam Opatiji na osvojenom zlatu u kategoriji srednjih gradova (od 4.500 do do 25.ooo stanovnika) na ovom natjecanju. Procedura kandidiranja započela je 2016. kada je Opatija nominirana kao hrvatski kandidat za ovu prestižnu nagradu međunarodni Zlatni cvijet, a nominacija je objavljena lani u studenom na završnoj svečanosti 23. međunarodne smotre turizma, filma, krajobraza i 19. međunarodnog festivala turističkog filma održanima u Solinu“ kazao je Pleština.

Podsjetio je kako je Opatija bila prvi hrvatski kandidat u kategoriji gradova na međunarodnom natjecanju za prestižnu nagradu međunarodni Zlatni cvijet 2017. što je dodjeljuje Communities in Bloom – CiB u suradnji sa KEA-om, te je uz šest drugih gradova ušla u finale izbora za osvajanje ove prestižne međunarodne nagrade u 2017. godini. Ukupno je bilo 3500 prijavljenih gradova iz cijelog svijeta; za nagradu je nominirano 65 gradova, dok ih je sedam ušlo u finale – a Opatija je bila jedan od dva europska grada što su se plasirala u finale te na kraju i osvojila ovu nagradu, pojasnio je Pleština. Službeno stručno povjerenstvo koje odlučuje o dodjeli nagrade međunarodni Zlatni cvijet 30. lipnja obišlo je Opatiju, nakon čega je uslijedio i proces ocjenjivanja te odabira najboljih, što je za Opatiju rezultiralo i osvajanjem međunarodnog Zlatnog cvijeta 2017. Opatija je osvojila preko 90 bodova i dobitnica je nagrade Međunarodni zlatni cvijet.

Opatija

Opatija

Izborom Opatije potvrđena je činjenica da se Opatija svrstava u sam vrh parkovne arhitekture Hrvatske, a sada je to potvrđeno i primitkom Međunarodnog zlatnog cvijeta.

„Izuzetno sam ponosan na ovaj uspjeh. Međunarodni Zlatni cvijet nije tek jedna u nizu nagrada; to je nagrada struke koja je i te kako iskusna u procedurama i profesionalno bira tko je od finalista zavrijedio krunu. Ona je potvrda poželjne kvalitete života, ali je ova nagrada ujedno i naša obveza da ljepote Opatije ističemo i pazimo i dalje, i više, i bolje. Zato bih se posebno zahvalio svim građanima Opatije koji su se potaknuti našim pozivom, prije dolaska komisije Cib-a u stručnu inspekciju Opatije, uključili svojim aktivnostima u pripreme te su uređenjem svojih okućnica doprinijeli kompletnoj slici i dojmu Opatije kao savršeno uređenog grada, što je presudno za osvajanje ove prestižne nagrade. Zahvaljujem i svim djelatnicima tvrtke Parkovi, Komunalca, TZ grada Opatije, opatijskim hotelijerima, udrugama i njihovim članovima, djelatnicima gradske uprave i svima ostalima koju su bili uključeni u proces prilikom kandidature za osvajanje ove vrlo važne nagrade“ komentirao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić. On je posebno zahvalio kolegama iz zbratimljenog austrijskog grada Bad Ischla, koji je lani osvojio nagradu kao najbolji vrt Europe, na svesrdnoj pomoći u logistici i pripremi Opatije u procesu kandidature za osvajanje međunarodnog Zlatnog cvijeta 2017.

„Nagrade gode, naravno, ali turističkom gradu kakav Opatija jest ova nagrada predstavlja i kapital za budućnost jer je ona u očima turista verifikacija kvalitete i posebnosti Opatije kao destinacije“ dodao je Dujmić.

Nagrade se osvajaju u okviru međunarodnog natjecanja po strogo definiranim kriterijima, među kojima se osim uređenosti i ljepote nekog grada, hortikulture, kvalitete života građana, ocjenjuje i kvaliteta uređenosti parkovne arhitekture, čistoća grada te korištenje i promocija obnovljivih izvora energije tj. održivog razvoja mjesta.

Priskić je novinarima prenio atmosferu s dodjele nagrada u Ottavi, rekavši da je zaista kada mu je uručeno zlato osjećao ponos što dolazi iz Opatije, a taj osjećaj bez patetike posebno se izoštrio u društvu više od 250 delegata iz cijelog svijeta koji su bili nazočni na svečanoj ceremoniji dodjela nagrada. Podsjetio je da je Opatiji pripao Srebrni cvijet Europe 2006. godine, a da je sada s odmakom od desetljeća Opatija uspjela dostići standard koji očito zavrjeđuje zlato na svjetskom nivou.

Grad Opatija nominiran je od Interstasa za nagradu Zlatni interstas, međunarodnu nagradu koja se dodjeljuje gradovima za njihov ukupni doprinos razvoju turizma. Vijeće koje odlučuje o nagradama ocijenilo je da je Opatija zavrijedila i ovu nagradu, Zlatni interstas, koja će svečano biti uručena u studenom ove godine u Solinu, na međunarodnoj smotri koja traje od 8. do 10. studenog, naglasio je Pleština na ovoj konferenciji.