VELIKO ISTRAŽIVANJE 8. IZBORNE JEDINICE: RESTART NAJVIŠE, HDZ DRUGI, IZNENAĐENJE ZELENO-LIJEVA KOALICIJA I DOMOVINSKI POKRET ŠKORE

12. lipnja 2020. | Kategorija: Hrvatska

izboriKVARNER / ISTRA – Proveli smo veliko istraživanje popularnosti stranaka u 8. izbornoj jedinici! Telefonskim putem od 9. do 11. lipnja pitali smo ukupno 600 ispitanika na području Kvarnera i Istre za koga bi glasali. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 300 ispitanika s područja Istarske županije i 300 ispitanika s područja Kvarnera koji pripada 8. izbornoj jedinici s greškom od 2,5%.

Očekuje se 52% izlaznost birača

Ispitanici su odabrani nasumično putem telefonskog imenika. Maloljetne osobe i osobe koje su odgovorile da neće glasovati nisu uzete u obzir pri izradi istraživanja.

Ukoliko bi se pak uzelo u obzir oni koji su izjavili da neće glasovati, na području 8. izborne jedinice može se očekivati izlaznost birača od 52%, što je u razini na prethodnim parlamentarnim izborima. Ovo je i dalje niska izlaznost jer to znači da čak 48% osoba s pravom glasa uopće neće iskoristiti svoje pravo!

Od ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju čak njih 70% je odmah, bez da im abecednim redom navodimo liste, iznijeli su svoje preferencije što znači da je biračko tijelo već uvelike definirano.

Upoznajte koordinatore izbornih jedinica: Erik Fabijanić – alkohol ...

Erik Fabijanić, nositelj liste Restart koalicije

oleg butković – Ploče Online

Oleg Butković, nositelj liste HDZ-a

Restart najviše, drugi HDZ

Restar koalicija očekivano dobiva najviše, ali kumulativni učinak SDP-a i IDS-a je izostao. Odvojeno su na prošlim izborima dobivali 58%, a sada zajedno ispod 44%, ali s kojima uspijevaju uzeti 8 mandata.

HDZ stoji nekoliko poena bolje nego ranijih godina, ali i dalje se kreće u očekivanim omjerima i uzima 4 mandata.

Ako bi se stvari razvijale kako ovo istraživanje pokazuje Restart koalicija i HDZ ustvari imaju u rukama još jedan mandat koji jednima i drugima izmiče za svega nekoliko promila. Ako bi mogli privući još nešto glasača nije nemoguće da HDZ dobije peti mandat ili Restart dobije deveti mandat!

Fotografija Katarina Peović.

Katarina Peović, nositeljica liste Zeleno-lijeve koalicije

BUJICA 10.06.2020. DR. CARLA KONTA: Furio Radin je Pupovčev ...

Carla Konta, nositeljica liste Domovinskog pokreta Miroslava Škore

Zeleno-lijeva koalicija i Domovinski pokret iznenađenje!

Najveća iznenađenja istraživanja tek slijede. Zeleno-lijeva koalicija dobiva čak 5% i uzima mandat, a Domovinski pokret Miroslava Škore 4,83% te i on pleše na rubu mandata. U našem istraživanju prevagnula je Zeleno-lijeva koalicija!

Zadnji tko uzima mandat sa 6,67% su oni koji će glasat, ali još ne znaju za koga. To znači da ovi glasovi još mogu značajno promijeniti konačan rezultat u ovoj kvarnersko-istarskoj 8. izbornoj jedinici.

MOST i Živi zid lošije prolaze nego prošle izbore

MOST je usporedno s prethodnim izborima izgubio duplo, a još veći minus bilježi Živi zid. Ukoliko Živom zidu utjehu radi, prolaze bolje od Pernara i Škribonje.

Kajin, koji nosi listu Demokrata i Laburista, stigao je do 3%. Koalicija predvođena s Pametno očito nije našla put do srca birača, a HNS se zaustavio na 1%.

Svi ostali (PGS, Stranka Ivana Pernara, Nezavisna lista Marina Škribonje, HSP, Reformisti…) dobivaju ispod 1%. Stoga su stavljeni u skupinu ostali koja odnosi 3,17%.

 

REZULTATI ISTRAŽIVANJA KVARNERSKOG:

43,67% – Restart koalicija (SDP, IDS, HSS, HSU, GLAS, SNAGA) – 8 mandata

23,33% – HDZ – 4 mandata

5,00% – Zeleno-lijeva koalicija (Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš!, Za grad) – 1 mandat

4,83% – Domovinski pokret Miroslav Škoro

3,83% – MOST

3,17% – Živi zid

3,00% – Damir Kajin (Demokrati, Laburisti)

1,83% – Koalicija Pametno, Fokus, Nezavisna lista Zagreb, Unija Kvarnera

1,50% – HNS

3,17% – Ostali (Stranka Ivana Pernara, PGS, Nezavisna lista Marin Škribola, HSP…)

6,67% – Glasat ću, ali još ne znam za koga – 1 mandat