VELEPOSLANIK RUSIJE U OPATIJI

14. travnja 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

ruski-veleposlanik opatijaOPATIJA – Veleposlanik jedne od najvažnijih zemalja na svijetu, Ruske federacije, dr. Anvar Azimov posjetio je gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića, a u pratnji veleposlanika bili su član Ruske akademije znanosti dr. sc. Boris D. Tsygankov i dr. Alexander Ostrovskiy. Gosti iz Ruske federacije borave u Opatiji povodom otvaranja i održavanja međunarodnog Četvrtog hrvatsko-ruskog psihijatrijskog kongresa koji se održava od 13. do 15. travnja u organizaciji Hrvatskog instituta za duhovnu psihijatriju.

Gradonačelnik Dujmić upoznao je veleposlanika i ruske goste s turističkim, povijesnim i kulturnim značajkama i potencijalima Opatije te istaknuo kako Opatija njeguje dobre odnose s ruskim turistima, kao i ruskim građanima koji su svoj drugi dom našli u Opatiji. Kazao je kako ruski gosti ostvaruju u Opatiji 32 tisuće noćenja te se po broju dolazaka nalaze na devetom mjestu stranih turista. Gradonačelnik je naglasio kako bi rješavanje problema izdavanja viza za ruske turiste zasigurno pridonijelo većem broju njihovih dolazaka u Hrvatsku i Opatiju, s čime se ruski veleposlanik složio.

Dr. Azimov istaknuo je kako je Opatija jedan od najljepših gradova koje je posjetio, a posebno su ga se dojmila spomen obilježja ruskom književniku Čehovu i supruzi ruskog pjesnika Jesenjina Isadori Duncan u opatijskom parku. Izrazio je želju da donira kip ili bistu Sergeja Jesenjina, kojeg bi izradio ruski umjetnik, a bio bi smješten u blizini kipa Isadore Duncan te objasnio kako bi to bila potvrda opatijsko-ruskog prijateljstva i atrakcija za ruske turiste. (kv)