VAŽNA VIJEST ZA POMORCE S KVARNERA – Neki pomorci ipak moraju u samoizolaciju nakon povratka u Hrvatsku

4. veljače 2021. | Kategorija: Hrvatska

brodKVARNER – Kvarner je tradicionalno područje koje je davalo brojne i vrsne pomorce. Danas ih je nažalost sve manje, uglavnom zbog toga što je pomorstvo u Hrvatskoj – kao nikad ranije tijekom povijest – na niskim granama. Danas izgleda gotovo nestvarno da su upravo na našem području bili veliki brodari poput Croatia Line (Jugolinija) koji su visoko kotirali među linijašima na razini svijeta.

Naše područje još uvijek pomoraca ima i uglavnom su oni na stranim kompanijama gdje ih cijene kao jedne od najboljih na svijetu. Stoga je ovo vijest, prenijeta s pomorac.hr , za njih:

U redakciju nam se javio pomorac (podaci poznati redakciji) koji je nedavno stigao u Hrvatsku nakon iskrcaja; te su mu na granici odredili mjeru samoizolacije u trajanju od 14 dana (ili 7 dana, ako o svome trošku napravi PCR test).

Pomorac je bio iznenađen određenom mjerom budući da je imao negativan nalaz na COVID-19 koji nije bio stariji od 48 sati te je prebolio COVID u prosincu, to jest prije manje od 90 dana.

No, problem je bio u tome što je došao iz Brazila, a ta zemlja se nalazi na popisu država za koje se pri dolasku u Republiku Hrvatsku primjenjuju posebne epidemiološke mjere prilikom prelaska granice.

Uz Brazil su na popisu još Ujedinjeno Kraljevstvo i Južnoafrička Republika.

Provjerili smo sa Stožerom Civilne Zaštite RH te su nam potvrdili da, ako pomorac dolazi iz jedne od te tri navedene države, nije bitno što je prebolio COVID prije manje od 90 dana i što posjeduje negativan nalaz na koronavirus – svejedno mora u samoizolaciju!

Samoizolacija, kao što je već gore u tekstu spomenuto, mora trajati 14 dana ili se može skratiti; ako osoba najranije sedmi dan samoizolacije o svom trošku obavi PCR testiranje na SARS-CoV-2 u ustanovi ovlaštenoj za provedbu testiranja PCR metodom te nalaz bude negativan.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone