Uspješno realizirano sedam projekata Riječkog programa lokanog partnerstva u 2017.

27. listopada 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

pomerio park rijekaRIJEKA – U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2017. godini uspješno je realizirano sedam projekata.

Od postavljanja filmskog platna i meteo stanice u Zavičajnom muzeju Drenova preko uređenja okoliša dječjih vrtića i osnovnih škola do stvaranja senzoričkog vrta za osobe s invaliditetom i fitnes parka na Pehlinu – najkraći je opis projekata realiziranih u sklopu prošlogodišnjeg Riječkog programa lokalnog partnerstva. Uz osigurana inicijalna sredstva Grada Rijeke, glavni stvaratelji projekta su upravo volonteri i sponzorima, koji svojim dobrovoljnim radom i donacijama oplemenjuju svoj životni okoliš.

Vrijednost ovih sedam projekata je vrijednost ovih sedam projekata je 467 tisuća kuna, od čega je Grad Rijeka izdvojio 202 tisuće kuna, dok je ostatak od 265 tisuća kuna ostvaren kroz volonterski rad i sponzorstva. Naime, glavni cilj Riječkog programa lokalnog partnerstva upravo je poticanje vijeća mjesnih odbora, udruga i građana na zajedničko sudjelovanje u uređenju okoliša. U 2017. godini doprinos realizaciji projekata dalo je 320 volontera te brojni javni i gospodarski subjekti.

Tijekom 2018. godine realizirano je ili se nalazi u realizaciji sedam novih projekata, a u studenom se planira raspisivanje Poziva za prijavu prijedloga projekata na Riječki program lokalnog partnerstva za 2019. godinu.

Nastavak uređenja okoliša Zavičajnog muzeja Drenova
Tijekom 2017. godine provedena je druga faza uređenja dvorišta Zavičajnog muzeja na Drenovi kako bi se dobio multifunkcionalni prostor pogodan za održavanje raznih događanja za građane svih generacija te uspostavilo novo kulturno čvorište.

S time ciljem uređen je parter gdje su položene elektroinstalacije za osvjetljenje dvorišta, izbetonirane su dvije podloge na koje se mogu postaviti montažne pozornice te je montiran okvir za postavljanje filmskog platna. Također, postavljena je i montažna automatska meteorološka stanica. Stanica je priključena na sustav pljusak.com, čime su stanovnici Drenove dobili izvor meteoroloških podataka u svojem kvartu.

Uspješnost projekta očituje se na velikoj posjećenosti raznolikih programa koje udruge priređuju u sklopu svojih programa, a namijenjeni su djeci predškolske i školske dobi, ali i odraslima. Posebno veliki interes građana izazvalo je postavljanje meteo stanice.

Ukupna vrijednost projekta je 43.264,79 kuna, s time da je Grad Rijeka uložio 26.036,13 kuna za nabavku meteo stanice i filmskog platna te pripremne, zemljane i obrtničke radove, dok su ostatak vrijednosti projekta čine donacije te volonterski rad članova udruge. Ukupna vrijednost volonterskog rada 7 volontera iznosi 15.456,00 kn za 336 sati rada.

ŠkuRi Dvori – revitalizacija dvorišta OŠ Škurinje
Realizacijom projekta „Revitalizacija školskoga dvorišta – ŠkuRi Dvori“ učenici su u školskom dvorištu dobili na korištenje: 17 novih drvenih klupa, 10 kružnih struktura za sjedenje i igru te pozornicu s pet redova pomičnih klupa. Najveću promjenu unio je zid oslikan simbolima Rijeke, nacrtane su i igre na tlu, dvorište je oplemenjeno i cvijećem postavljanom u nove žardinjere, uređen je kamenjar s mediteranskim biljem, postavljene su edukativne pločice o mediteranskom bilju i uputama vlasnicima pasa o ponašanju u školskome dvorištu, kao i 10 koševa za smeće.

Cilj projekta nije bio samo urediti dvorište i na taj način poboljšati uvjete za boravak, druženje i igru učenika u dvorištu škole te omogućiti održavanje nastave na otvorenom, već prije svega unaprijediti suradnju učenika, roditelja i škole s lokalnom zajednicom, među ostalim i Mjesnim odborom Škurinjska Draga i Gradom Rijekom, kao i nekoliko riječkih srednjih škola.

Uređenje dvorišta pokrenulo ga je Vijeće roditelja OŠ Škurinje Rijeka i grupa građana temeljem ideje nastale u okviru školskog programa prevencije ovisnosti 2015. godine u sklopu kojeg su za učenike viših razreda koji se pripremaju za izbor zanimanja organizira susret s bivšim učenicima škole. Umjesto motivacijskog govora, bivša učenica Darija Vozila, inženjerka krajobrazne arhitekture je na temelju iskazanih potreba učenika donirala idejni projekt cjelovitog uređenja školskog dvorišta.

Provedena anketa pokazala je porast zadovoljstva učenika i roditelja nakon provedbe projekta, posebice učenika nižih razreda, koji su dobili uređeno mjesto za igru.

Ukupna vrijednost projekta je 116.573,33 kuna, od čega je iz gradskog proračuna kroz Riječki program lokalnog partnerstva osigurano 28.639,47 kuna, a doprinos zajednice kroz nabavu dodatnog materijala i volonterski rad iznosi čak 87.933,86 kuna. U realizaciji projekta na različite načine bilo je uključeno svih 220 učenika škole i njihovih roditelja, 40 učitelja i ostalih zaposlenika škole. U direktnim aktivnostima na provedbi projekta sudjelovao je 31 roditelj-volonter i 27 učitelja i drugih zaposlenika-volontera. Odrađeno je 1517 volonterskih sati.

Novouređeni okoliš Dječjeg vrtića Maestral omogućio bolju integraciju djece
Građani okupljeni oko projekta „Sretni u svom dvorištu“ oplemenili su vanjski prostor novom spravom i oslikanim igrama i poligonima za djecu, čime je postignuta bolja komunikacija i integracija polaznika vrtića, koji kroz inkluzivne i posebne skupine polaze djeca s razvojnim poremećajima iz autističnog spektra.

Obogaćivanjem vanjskog prostora novim sadržajima djeci se želio omogućiti još kvalitetniji psihomotorički razvoj, poticaj za suradničku igru i više različitih oblika kretanja te poticanje samostalnog promišljanja u planiranju igara.

Uređenje okoliša ujedno je bio poticaj za više druženja djece iz različitih skupina (redovnih, inkluzivnih i posebnih) na donjem djelu dvorišta, čime je omogućeno daljnja integracija i inkluzija djece s razvojnim poremećajima iz autističnog spektra.

Projektom je uređena ukupna površina vanjskog djela dvorišta koja iznosi oko 2700 m2, gdje su postavljene sprave za dječju igru, dok je betonski dio dvorišta oslikan društvenim igrama, poligonom i stazom na tricikl. Prije realizacije projekta u suradnji s Gradom Rijekom vanjski prostor vrtića osiguran je novom ogradom i rasvjetom.

Paralelno s realizacijom projekta odgajatelji su u suradnji s obiteljima djece spontano dio dvorišta prenamijenili u vrt u kojem uzgajaju razno povrće te je ostvarena i suradnja s Anom Smokrović, osnivačicom portala „Anino povrće“. Ideja se proširila i na voćnjak čiju je realizaciju pomoglo Vijeće MO Brašćine-Pulac donacijom sadnica voćaka te su se u sadnju uključili štićenici prihvatilišta za beskućnike “Ruža Sv. Franje” s Kozale, djeca i zaposlenici vrtića.37

Ukupna vrijednost projekta iznosi 79.694,25 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 29.875 kuna koliko je koštala nova multifunkcionalna sprava, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju materijala i volonterski rad iznosi 49.819,25 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je čak 55 volontera, koji su odradili 845 volonterskih sati.

Mediteran u malom u dječjem vrtiću Zvonimir Cviić
Djeca dječjeg vrtića Zvonimir Cviić, koja su i sama sa svojim roditeljima i odgajateljicama sudjelovala u projektu, u sklopu projekta „Mediteran u malom“ u dvorištu svog vrtića dobila su nove sprave za igru, mediteranski vrt te ljepši i funkcionalniji prostor za igru i učenje.

U sklopu projekta poravnata je prilazna staza te na njoj izrađene taktilne ploče, očišćen je okoliš vrtića, nabavljen pješčanik i kućica za djecu, posađen mediteranski vrt te uređena postojeća dvorišna oprema. U projekt su uključeni odgajatelji i volonteri koji su kroz niz edukativno-odgojnih radionica upoznali djecu s recikliranjem, kompostiranjem i očuvanjem prirode. Tako su izrađeni spremnici za recikliranje, veliki spremnik za kompostiranje i oznake za mediteranski vrt, te su oslikani vanjski i unutarnji zidovi.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 56.018,65 kuna, s time da je Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 23.665,00 kn izdvojenim za novi pješčanik i kućica za igru, dok je doprinos lokalne zajednice (kroz donaciju materijala, novca i volonterski rad) iznosi 32.353,65 kn. U projekt se uključilo čak 93 volontera, koji su odradili 616 volonterskih sati.

Tijekom realizacije projekta uspostavljeni su odlični odnosi s udrugama, posebice udrugom Art Mašina koja je uključila vrtić u neke svoje daljnje projekte. Kroz jedan od tih projekata Udruga Art Mašina je organizirala posjet 24 učenika iz International School of Zug and Luzern koji su oslikali zidove vrtića što je dodatno uljepšalo vrtićki okoliš.

“Što se dešava između EŠ-eva, bajka među neboderima” – Dječji vrtić Rastočine
Glavni cilj projekta bio je osigurati siguran i kvalitetan boravak djece na vanjskom prostoru dječjeg vrtića Rastočine te senzibilizirati djecu za održivi razvoj.

Projektom je uređena južna strana dvorišta Dječjeg vrtića Rastočine. S obzirom na to da je glavni problem bila devastacija okoliša izvan radnog vremena vrtića, projektom je postavljeno 6 nadzornih kamera, 25 metara ograde, ulazna vrata te tri rasvjetna tijela. Povišena ograda i nadzorne kamere dodatna su zaštita koja se pokazala efikasnom – nije primijećeno niti zabilježeno preskakanje ograde i boravak u dvorištu vrtića te samim time nema devastacija i onečišćenja.

Povećana je sigurnost boravka djece u dvorištu, prostor je uredniji i čišći, a s novim sadržajima igra je djeci zanimljivija. U dvorištu je tako postavljena kanalizacijska cijev koja je postala tobogan, uređene su senzorna i trim staza, postavljena umjetna trava za nogometno igralište, a okoliš je oplemenjen cvjetnjakom i povrtnjakom. Dio planiranih aktivnosti svoj nastavak imat će u narednim godinama: oslikavanje zidova, edukacije o kompostiranju, radionice vezane za održavanje povrtnjaka.

Projekt je bio poticaj da se vrtić uključi u Festival „Neboderi – grad među oblacima“. Djeca su donirane sadnice začinskog bilja zasadila u povrtnjak te teglice, koje su tijekom predavanja održanog u vrtiću teglice podijeljene zainteresiranim stanarima rastočinskih nebodera. Iz Festivala se izrodila i ideja za masku Riječkog karnevala – Rastočinski urbani vrtovi, a posebnost je u tome što se osmišljena na način da se može reciklirati.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 81.197,06 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 29.876,57 kuna kroz Riječki program lokalnog partnerstva te dodatnih 9.835,24 kuna iz sredstava Odjela za komunalni sustav, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 41.485,25 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 55 volontera, koji su odradili 500 volonterskih sati.

Senzorički vrt Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka
Putem projekta “Poklonimo im osmijeh” uređen je senzorički vrt Centra za odgoj i obrazovanje – Područnog ureda Baredice namijenjen kvalitetnijem radu s djecom s teškoćama u razvoju.

Nositelj projekta je Međunarodna komora mladih (JCI) Rijeka, koja je u suradnji s Gradom Rijekom te nizom donatora i sponzora uredila vanjski prostor zametskog odjela Centra za odgoj i obrazovanje. Senzorički vrt namijenjen je ponajprije osobama s teškoćama u razvoju, korisnicima ove ustanove, a s ciljem pružanja poticaja u području vizualne, slušne, taktilne, olfaktorne i gustativne percepcije i ostalih iskustava. Vrt pruža aktivniji pristup u kojem se djeca s teškoćama u razvoju bave vrtlarenjem i uzgajaju vlastite biljke uz pomoć kojih će jačati i razviti svoje senzoričko iskustvo.

Postavljeno je 45m2 drvenog puta za kretanje kroz vrt s kolicima, nova ljuljačka i hortikulturno je uređen okoliš vrta. Također su postavljena i brojna pomagala za djecu. Projektom je vrt postao funkcionalniji te je površina za kretanje s kolicima povećana s 25m2 na 70m2.

Vrijednost projekta prepoznala je jedna teretana koja je u želji da pomogne organizirala humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja sredstava za dodatno uređenje vrta kojoj se odazvalo čak 150 članova teretane.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 46.596,30 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 26.096,36 kuna koliko su stajali ljuljačka te materijali potrebni za radove uređenja, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju materijala i volonterski rad iznosi 49.819,25 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 20 volontera, koji su odradili 400 volonterskih sati.

Fitnes park na Mihovilićima
Glavni cilj projekta bio je uređenje zelene površine i njeno opremanje fitnes spravama za odrasle. Proračunskim sredstvima Grada Rijeke nabavljeno je 5 fitnes sprava, koje su postavljene unutar zelene površine na području Mihovilića.

Volonterskim radom i donacijama odrađena je priprema terena s betoniranjem. U planu je hortikulturno dodatno oplemenjivanje prostora i uređenje pješačkih staza.

Mještani Pehlina izražavaju zadovoljstvo što su fitnes sprave za odrasle od sada dostupne i na Pehlinu. Kada to dopuste vremenski uvjeti, članice Kluba umirovljenika Pehlin koriste sprave za rekreaciju na otvorenom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 43.990,00 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 26.096,36 kuna, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju i volonterski rad iznosi 15.390,00 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je 37 volontera, koji su odradili 240 volonterskih sati.

U realizaciji projekata obuhvaćenih Riječkim programom lokalnog par31+tnerstva sudjeluju građani, udruge, mjesni odbori i Grad Rijeka. Program omogućava brže i ekonomičnije uređenje manjih javnih površina – uređenje i obnovu postojećih dječjih igrališta, izgradnju novih igrališta, uređenje zelenih ili javnih gradskih površina, saniranje manjih divljih deponija i slično.