USPJEŠAN ZAVRŠETAK PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA “FIJOLICA”

31. ožujka 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

novi vinodolski vrtić fijolicaNOVI VINODOLSKI – Izradom energetskog pregleda i energetskog certifikata, završen je projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića “Fijolica”. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, sukladno OP konkurentnost i kohezija iznosom od 667 tisuća kuna, a vlastito učešće Grada sufinancirano je i iz nacionalnih sredstava, odnosno iz fonda Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, iznosom od 648 tisuća kuna.

Projektom su ostvarene sljedeće aktivnosti:

postavljena fasada s toplinskom izolacijom od mineralne vune
ugrađena PVC stolarija s dvostrukim ostakljenjem
ugrađen sustav grijanja s dizalicom topline zrak/voda
ugrađen sustav termostatskih ventila
ugrađen sustav solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode
ugrađena LED rasvjeta
postavljena sunčana elektrana snage 30 kW na južno krovište zgrade vrtića
Osim energetske obnove projekt je obuhvatio troškove izrade projektne dokumentacije, stručnog nadzora, koordinatora II, promocije i vidljivosti. Ukupna vrijednost projekta je 2,1 mil. kuna.

Od potpisivanja Ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Dječjeg vrtića Fijolica pa do završetka radova prošla su 4 mjeseca.

Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog, u društvu predstavnika izvođača radova tvrtke Izgradnja d.o.o. Gorana Rubčića, te predstavnika stručnog nadzora, iz tvrtke MD studio d.o.o. Daniela Dražića je obišao obnovljenu zgradu.

Odgajateljici Marici Butković predstavnici Dječjeg vrtića “Fijolica” gradonačelnik je uručio novi energetski certifikat.

Gradonačelnik se zahvalio svima na uspješnoj suradnji prilikom provedbe projekta energetske obnove zgrade dječjeg Vrtića Fijolica te najavio za jesen rekonstrukciju i dogradnju zgrade dječjeg vrtića.

Odgajateljica je istaknula kako je po prvi puta u povijesti vrtića osnovana još jedna jaslička grupa što upućuje na to da su nove prostorije neophodne.

Prema Pravilniku o energetskom pregledu zgrada i energetskom certificiranju energetski razred zgrade određuju slijedeća dva podatka:
specifična godišnja potrebna toplinska energije za grijanje za referentne klimatske podatke i Algoritmom propisan režim korištenja prostora i režim rada tehničkih sustava (Q”H,nd), što za novljanski vrtić sada iznosi 36,77 kWh/(m2a), što prostor svrstava u energetski razred B.
specifične godišnje primarne energije za referentne klimatske podatke i Algoritmom propisan režim korištenja prostora i režim rada tehničkih sustava, što za predmetnu zgradu Eprim iznosi 51,57 kWh/(m2a), odnosno zgradu dječjeg vrtića se svrstava u energetski razred A+.