USKRS U BAKRU

11. travnja 2022. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

bakar

BAKAR – Deset dana uoči Uskrsa, u četvrtak 7. Travnja 2022. godine, u Bakru je otvorena manifestacija „Uskrs u Bakru“, koja već osmu godinu zaredom privlači brojne vrhunske umjetnike i glazbene entuzijaste iz cijele Hrvatske. Organizator ovog projekta je KUU “Sklad” iz Bakra, koja ove godine slavi svoj 145. rođendan, što je čini jednom od najstarijih kulturnih udruga u našoj zemlji.

Uskrs u Bakru“ svake godine nudi raznovrstan program: koncerte, izložbe, predavanja i volonterske akcije. Ovogodišnja manifestacija spektakularno je otvorena koncertom u konkatedrali Sv. Andreja na kojem je izvedeno jedno od kapitalnih djela svjetske glazbe, „Stabat Mater“ Giovannija Batiste Pergolesija (1710-1736). Ono opisuje tugu i bol majke koja je izgubila svog sina te nas u ozračju skrušenosti i milosrđa uvodi u dolazeći veliki tjedan. Sam koncert otvorila je predsjednica KUU “Sklad“, Dunja Vladislović, toplo pozdravivši brojnu poznatu i novu publiku. Prije početka samog koncerta dirigent, pedagog i operni pjevač Igor Vlajnić pripremio je nekoliko edukacijskih dodataka kojima je publici približio važnost i veličinu Pergolesijevog najvećeg djela. Ženski zbor „Sklad“ otpjevao je stari bakarski napjev „Muka Boga“ koji se tradicionalno pjeva na Veliki petak kada bi procesija hodala na Kalvariju, a nakon njih je Dunja Sabljar pročitala riječi poznatog hrvatskog napjeva “Stala plačuć tužna mati“, koji dijeli temu sa Pergolesijevim remek djelom.

Po prvi su puta u Bakru nastupile dvije odlične sopranistice, Marijana Prohaska i Vedrana Šimić, koje su pod vodstvom svjetski poznate dirigentice Nade Matošević Orešković i uz klavirsku pratnju Igora Vlajnića ispunile konkatedralu Sv. Andrije veličanstvenim zvucima dostojnim svake svjetske pozornice. Solisticama su se pridružile i pjevačice ženskog zbora “Sklad” te potvrdile da su spremne na izvedbe visokog kalibra. 

Koncert je održan u sklopu Klasičnog ciklusa, koji se uz financijsku pomoć Grada Bakra, PGŽ i Ministarstva kulture RH održava već niz godina, u kojem su sudjelovali brojni poznati hrvatski i strani izvođači klasične glazbe i koji je postao sastavni dio glazbene scene, ne samo Grada Bakra i Primorsko-goranske županije, već i cijele Hrvatske. Zaista možemo reći da je Bakar postao važno i prepoznatljivo mjesto na kulturnoj karti naše zemlje.

Ove godine ljubitelji klasične glazbe mogli su uživati u izvedbi jednog od najpoznatijih, a ujedno i jednog od najtežih glazbenih djela ranog baroka – „Stabat Mater“ Giovannija Battiste Pergolesija. Djelo je napisano 1736. godine na tekst talijanskog franjevačkog redovnika Jacoponea da Todija i nažalost je posljednja djelo slavnog skladatelja koji je umro od tuberkuloze odmah nakon što je dovršio svoje najbolje djelo u dobi od samo 26 godina.

Djelo   izvorno napisano za dva solista (sopran i alt) i četiri glazbena instrumenta (prvu i drugu violinu, violončelo i orgulje), u verziji osmišljenoj i izvedenoj pod vodstvom poznate dirigentice Nade Matošević Orešković bilo je malo promijenjeno: solo glasove pratili su ženski zbor koji je zamijenio neke duete te glasovir. Unatoč tome, potrebno je istaknuti vrlo pažljiv i promišljen pristup izvođača i dirigenta obilježjima glazbenog djela, specifičnostima ranoga talijanskog baroka i napuljske škole kojoj pripada Pergolesi.

Nevjerojatna koherentnost i sklad blistavog i zvučnog glasa Marijane Prohaska i dubokog baršunastog tona Vedrane Šimić u kombinaciji s izvrsnom klavirskom pratnjom Igora Vlajnića te snažnim inkluzijama ženskog zbora, stvorili su zaista nevjerojatan doživljaj. Kad se tome pridoda još i nevjerojatna akustika Konkatedrale svetog Andrije apostola, jasno je zašto je publika nagradila izvođače ovacijama i dugotrajnim aplauzom.

Također je potrebno reći nekoliko riječi o Ženskom zboru Sklad koji u ovom obliku djeluje nepunu godinu kao sekcija KUU Sklad pod ravnanjem zborovođe i dirigentice maestre Nade Matošević Orešković. Unatoč činjenici da se rad ženskog zbora odvija u teška vremena Covida 19, zbor je uspio ne samo postići ozbiljan napredak i razvoj, već i postati značajan čimbenik na amaterskoj pjevačkoj sceni. I ovoga puta Ženski zbor ugodno je iznenadio publiku vještinom koja je više svojstvena profesionalcima nego amaterima. I što je najvažnije, opet smo u našem gradu osjetili ne samo koncert, nego pravu operno-kazališnu predstavu izvedenu na vrlo visokoj razini, uz ravnopravno sudjelovanje zbora iz našeg grada.

Izvedba oratorija „Stabat Mater“  značajan je događaj, kako za ljubitelje klasične glazbe, tako i za samu Kulturno umjetničku udrugu Sklad koja ovim koncertom postavlja vrlo visoku ljestvicu. Nadamo se da će moći slijediti ili čak podići razinu prilikom izvedbi vrlo zanimljivog programa kojeg je pripremila u obljetničkoj godini.

“Od srca želimo zahvaliti svima koji su nam pomogli: župniku Nikici Juriću, Gradu Bakru i PGŽ koji finacijski podržavaju projekt i partneru TZ Grada Bakra”, naveli su organizatori.

(kv)