POMOĆ OSOBAMA SA DOWNOM – KREĆE ‘RIJEKA SREĆE’

20. ožujka 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

sindrom downRIJEKA – U prostorijama RI Info-a na riječkom Korzu održana je konferencija za medije povodom nadolazećeg događaja pod imenom „Rijeka sreće“. Na konferenciji su sudjelovali gospođa Ana Buneta, koordinatorica Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, predsjednica Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, gospođa Mila Čuljak i gospodin Alen Petelinc, organizator i direktor agencije WeMove.

Sudionici su naglasili zadovoljstvo odazivom građana na akciju, koja će svoj vrhunac doživjeti ovu subotu 23.3. puštanjem „lampiona sreće“ s riječkog lukobrana (Molo longo). Alen Petelinc naglasio je kako je ovogodišnji event „Rijeka sreće“ prvi u nizu budućih projekata, koji će građanima osim zabave omogućiti i aktivno sudjelovanje u pomoći onima kojima je pomoć neophodna u našem gradu.

Ovogodišnji event, prvi u nizu održava se u ožujku, budući je 21.ožujak Svjetski dan osoba s sindromom Down. Agencija WeMove donirat će dio prikupljenih sredstava udruzi Rijeka 21 za opremanje glazbene sobe. Voucheri za preuzimanje lampiona moći će se kupiti 21. i 22. ožujka na riječkom Korzu u vremenu od 10 -18 sati po cijeni od 25kn, a preuzeti 23.3. od 18 do 21 sati na samoj lokaciji, riječkom Molo longu. Organizatori žele time postići da se svih 2000 lampiona pusti u isto vrijeme te se tako stvori magičan događaj, koji će svima još dugo ostati u lijepom sjećanju.

Mila Čuljak, predsjednica udruge Rijeka 21 izrazila je zadovoljstvo toplim odazivom zajednice i potporom radu njezine Udruge. Muzikoterapija, koja će se izvoditi u novoopremljenoj glazbenoj sobi, pomaže osobama sa sindromom Down ostvariti njihov potencijal. Glazba je, poput pokreta, univerzalan jezik te djeci sa sindromom Down pomaže kod komunikacije i izražavanja, a isto tako ih kao i svih nas, opušta i zabavlja. Članovi Udruge Rijeka 21 će u subotu, na Molo longu izvesti par glazbenih točaka. Očekuju nas plesna točka „Mi plešemo“ uz pratnju glazbene grupe Vid i Vidovnjaci te razgibavanje uz zumbu, koju će voditi Isabella Hujić. U sklopu manifestacije „Rijeka sreće“ čitat će se i poruke roditelja djece sa sindromom Down, s čime organizatori žele pokazati da su ljudi s kromosomom više isti kao svi mi – sa svojim hobijima, malim radostima i željama. Poruke uz fotografije djece iz Udruge možete već sad pročitati na facebook stranicama udruge Rijeka 21.

Organizatori su na kraju konferencije za medije naglasili da su lampioni bio-razgradivi, napravljeni od papira i drva, a u suradnji s pokroviteljem projekta Gradom Rijeka, odmah nakon manifestacije organizirano je i čišćenje mora i okolice. Osigurani će biti i dodatni koševi za smeće te se mole posjetitelje da svu ambalažu odlažu u kontejnere predviđene za to.

Oni koji ne uspiju kupiti lampione do 23. ožujka, moći će ih kupiti na dan manifestacije na Molo longu po cijeni od 30 kn.
Lampioni će se simbolično pustiti u zrak u 21 sat (obzirom da je Down sindrom genetski poremećaj s viškom 21. kromosoma), što će poznati riječki fotograf Davor Dragičević ovjekovječiti milenijskom fotografijom. Organizatori su za kraj pozvali svih da subotnju večer prožive s njima na Riječkom lukobranu, zažele želju i usreće djecu!