Uređuje se: Kružni tok u Dražicama u spomen na sve mlinare na Rječini

28. kolovoza 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
jelenjeJELENJE –  Staro mlinsko kolo iz mlina u Martinovom Selu je postavljeno, a još treba hortikulturno urediti kružni tok

U tijeku su radovi na kružnom toku u centru Dražica, gdje se postavlja skulptura mlinskog kola i obavlja novo hortikulturno uređenje koje, kako ističu u Općini Jelenje, ima cilj odavanje počasti svim mlinarima i mlinovima uz Rječinu. Podsjećamo, Općina Jelenje u ovom je mandatnom razdoblju obnovila oba mlinska kola mlina u Martinovom Selu.

– Staro mlinsko kolo smo restaurirali i ponovo složili u kružnom toku u Dražicama te sada ponosno stoji izloženo na lijepom i uočljivom mjestu u spomen na svih nekadašnjih 26 mlinova na Rječini, ali i kao putokaz prema Gašparovom mlinu, jedinom u pogonu u čitavoj Primorsko-goranskoj županiji, zahvaljujući obitelji nezaboravnog Brune Kukuljana, kojega se često sjetimo, kaže Jasminka Matrljan iz Turističke zajednice Općine Jelenje, dodajući kako je od Općine zatražena lokacija za postavljanje, pa je tako dobiven rotor u Dražicama.

Završni “tač”

Upravo je jedan od zadataka TZ-a Jelenje, odnosno novog brenda Visit Jelenje, očuvanje i unapređenje svih elemenata turističke resursne osnove jelenjske destinacije, a osobito zaštite okoliša, kao i prirodne i kulturne baštine, pa je reciklirati staro mlinsko kolo bio odličan projekt za izvršenje te zadaće.

– Krenulo se sa skicama na papiru. Mlinsko kolo impozantne je veličine te promjera tri i pol metra, ispod kojega će simbolično teći rijeka riječnog kamena, uz dodatak ukrasnih trava i ostalog bilja preporučenog za naše podneblje, a sve ukomponirano u postojeću situaciju s navodnjavanjem, objašnjava Matrljan. Crtalo se je, printalo, fotografiralo, lijepilo, da bi se vizualizirao konačan izgled prije početka radova. Moram reći da je svaki iznajmljivač i posjetitelj koji je tih dana ušao u ured TZ-a i »snimio« projekt koji je okupirao veći komad radne površine, bio vrlo zadovoljan viđenim. Uz takvu dodatnu motivaciju nije bilo teško niti osobno sudjelovati u radovima na terenu, a i povratne informacije s društvene mreže Naše Jelenje su veoma pozitivne. Fotografija radova dobila je 500 lajkova i prema povratnim informacijama s terena pregledana je više od osam tisuća puta u svega nekoliko sati, što je samo još jedna u nizu potvrda da idemo ispravnim putem. Računamo da bi kroz petnaest radnih dana sve moglo biti na svojem mjestu, ako vremenske prilike budu dopuštale. Taman ususret Mihoji, Danu Općine Jelenje i zaštitniku Župe sv. Mihovila Jelenje. Sada kada su radovi u punom jeku, rotor poprima izgled s papira, uzbuđenje je na vrhuncu i za kraj slijedi takozvani »završni tač« – poručuje Matrljan.

Zadovoljstvo na svemu učinjenom i novom izgledu centra Dražica ne krije ni načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.

– Radovi odlično napreduju. Postavit će se i prigodna tabla s opisom skulpture i osnovnim podacima, kao i nazivom Visit Jelenje, jer mlinsko je kolo simbol novog turističkog brenda jelenjske Turističke zajednice, kaže Marčelja, dodajući kako se inspirirajući baštinom stvaraju nove vrijednosti. Imamo prekrasan trg i zaista sve na jednom mjestu, od zdravstvene stanice koju smo također u potpunosti obnovili, marketa, pošte, banke, velikog trga s terasama i poslovnim prostorima te pripadajućim parkiralištem. Dodatno uređenje kružnog toka u centru mjesta zasigurno će poboljšati vizuru samog mjesta, ali odati počast vrijednim ljudima koji su svojim radom i proizvodnjom namirnica odgojili generacije Grobničana, odnosno svih koji su živjeli i obitavali na našem području, zaključuje Marčelja.

Napominje kako zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj značajnijih turističkih manifestacija nije bilo, ali su se predviđena sredstva raspodijelila za turističku komunalnu infrastrukturu.

– U rujnu ćemo započeti obnovu dvije velike karte u centru mjesta koje su trenutno dotrajale i više ne ispunjavaju svoju primarnu zadaću. Također, obnovit će se i osnovna smeđa signalizacija. Sve su to stvari koje se od prvotnog postavljanja, prije više od deset godina, naprosto nisu održavale. Na nama mlađima je da postojeće uredimo i dotjeramo te unaprijedimo kako bi boravak i život na području našeg Jelenja bilo što ugodniji, ističe jelenjski načelnik Robert Marčelja.

Projekt uređenja kružnog toka i odavanje počasti grobničkim mlinarima, u sklopu drvene skulpture, uz Općinu Jelenje prepoznala je i Primorsko-goranska županija, koja je financijski pomogla u realizaciji projekta.