URBANOJ AGLOMERACIJI RIJEKA NADOHVAT RUKE 43,7 MILIJUNA EURA

7. veljače 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Kvarner

Kvarner

KVARNER – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac danas su u Zagrebu, u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, potpisali Sporazum temeljem kojeg će Urbana aglomeracija Rijeka moći iskoristiti 43.716.512,18 eura iz fondova Europske unije.

Naime, Urbanoj aglomeraciji Rijeka, koju uz Rijeku čini još devet okolnih gradova i općina, ranije je odobreno čak 50 milijuna eura iz EU fondova za realizaciju različitih projekata. Kao što je rečeno, današnjim Sporazumom omogućuje se korištenje 43,7 milijuna eura dok će preostala sredstava, do ukupno spomenutih 50 milijuna eura, također uskoro biti dostupna.

Nakon danas potpisanog “Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014. – 2020.”, u slučaju riječke Urbane aglomeracije slijedi još sedam poziva za izravnu dodjelu bespovratnih sredstava strateškim projektima Urbane aglomeracije Rijeka – tri poziva za dostavu projektnih prijedloga i četiri poziva za izravnu dodjelu bespovratnih sredstava. Ukupan iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda iznosi spomenutih 43.716.512,18 EUR, a sredstva će se iskoristiti za realizaciju sljedećih ciljeva:

Omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva
Povećanje učinkovitosti sustava toplinarstva
Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine
Obnova brownfield lokacija (bivših vojnih i/ili industrijskih područja)
Povećanje broja putnika u javnom prijevozu.
Uz gradonačelnika Obersnela, na potpisivanje Sporazuma o korištenju EU sredstava koja su odobrena njihovim aglomeracijama danas su pozvani i predstavnici Osijeka, Pule, Slavonskog Broda, Splita, Zadra i Zagreba, kao središta urbanih područja u kojima se provode integrirana teritorijalna ulaganja.