UMIROVLJENICI, KAKO SE PONAŠATI U VRIJEME KORONA-KRIZE? Preporuke za osobe starije životne dobi

25. travnja 2020. | Kategorija: Hrvatska

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučio osobama starije životne dobi i osobama s kroničnim nezaraznim bolestima da, unatoč postupnom ublažavanju restrikcija vezanih uz koronavirus, i dalje pojačano paze na mjere zaštite.

Naime, na temelju dostupnih podataka o novom koronavirusu, smatra se da starije osobe i osobe oboljele od kronične bolesti imaju veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti. Starije osobe i osobe s kroničnim bolestima trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite, kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.

Ostale mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina:

 • Pranje ruku. Često perite ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-tak sekundi ili protrljajte ih sredstvima koja sadrže 70 % alkohola. Naputak za pravilno pranje ruku.
 • Dodirivanje lica. Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.
 • Kihanje/kašljanje. Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.
 • Maske za lice. Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako imate respiratorne simptome. Prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku (pranje ili dezinfekciju). Nošenje maski za lice na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz, trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, mišljenja je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, moglo bi pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Više o novim preporukama za nošenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski.
 • Osobna higijena. Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline.
 • Higijena prostora. Održavajte higijenu svog stambenog prostora na način da povremeno prebrišete površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje.
 • Fizička distanca. U društvenom kontaktu održavajte razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.
 • Pomoć Crvenog križa. Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa. Više o organiziranoj dostavi hrane i lijekova za starije građane i sve druge potrebite osobe tijekom epidemije korona virusom. Osim Crvenog križa, u Rijeci postoje i druge organizacije koje pružaju pomoć starijim osobama i kroničnim bolesnicima prilikom nabavke hrane i lijekova, ali i u nekim drugim situacijama.
 • Telefonska konzultacija liječnika. Preporučujemo da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultirate s liječnikom.
 • Korisne Internetske stranice. Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti. Stoga pratite mrežne stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvoMinistarstva zdravstva i Vlade RH posvećene koronavirusu na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano za koronavirus, kao i za mjere prevencije.
 • Nastavak redovitih aktivnosti. Nastavite s vašim normalnim kućnim aktivnostima, ne zaboravite na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti. Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što vas veseli i što vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki…), održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima telefonski, mobitelom ili preko društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene prehrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje.
 • Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu smanjiti razinu tjeskobe i stresa, za što postoje telefonske linije za psihološku pomoć.