UKIDA SE NAPLATA MOSTARINE

19. svibnja 2020. | Kategorija: Hrvatska

krcki most krkKVARNER – Već godinu i pol dana radimo na ukidanju mostarine, samo što nismo o tome galamili preko medija. Sada smo spremni i ukidamo mostarinu – sukus je onoga što je rekao ministar Oleg Butković!

Kako stoje stvari, to bi trebalo biti to: mostarina za otok Krk ide u povijest! Mnogi već dugo vremena smatraju ovom mostarinom jednom od najbezobraznijih i suvišnih naplata, ali – kako je pojasnio Butković – nije sve bilo na Hrvatskoj. Naime, Svjetska banka i kreditori ARZ-a su se tome protivili, ali spajanjem Autocesta Rijeka-Zagreb i Hrvatskih autocesta (što su trenutno dvije zasebne firme) ovo prepreka je ‘bajpasirana’ jer ukupni prihodi ove dvije firme omogućuju ukidanje mostarine i nastavak isplativosti firme.

Riječ je o raznim prebacivanjima zarade i dugova što se nastoji uskladiti spajanjem raznih firmi. Hrvatskim autocestama i Autocesti Rijeka-Zagreb su kreditne obveze iznosile ogromnih 3,7 milijardi eura, od čega je čak 2,93 milijarde zbog HAC-a. Hrvatska je – kako bi riješila ovaj problem – izdala euro-obveznice u vrijednosti od uz kreditno zaduženje kod domaćih banaka u iznosu od 1,8 milijardi eura s otplaćivanjem do 2030. godine. Smanjivali su se troškovi, viškovi zaposlenika u firmama i korak po korak stekli su se uvjeti za ukidanje mostarine!

“Rekonstruiramo cestovni sektor kako bi se omogućilo održivo poslovanje firmi u državnom vlasništvu. Od ranije imamo loše kredite koje treba otplaćivati”, naveo je Butković.

(ZM)