UGOSTITELJI ŽELE JEFTINU RADNU SNAGU, A GRAĐANE HRVATSKE “TKO ŠIŠA”

16. lipnja 2019. | Kategorija: Hrvatska
emigranti imigranti ilegalni

Oni nam trebaju nositi gospodarstvo? To se predlaže?

KOMENTAR – Ugostitelji u panici govore kako im nedostaje radne snage. Na adrese medija svakodnevno dolaze priopćenja za javnost i “rješenja” raznih organizacija i udruga. Ono što nude je uvijek isto: stvaranje medijskog pritiska na državu, i uvjeravanje javnosti kako je to doista potrebno, za otvaranjem “vrata” za 50.000, 100.000, 300.000 jeftine radne snage iz zemalja izvan Eurospke unije. Često je to riječ o Srbiji, Makedonij, ali i Siriji, Pakistanu itd. Kažu oni: bez tih ljudi ne možemo raditi i zaraditi (Čekaj malo. Tko bi tu radio i zaradio? )

Jedna od takvih “radionica” gdje se objašnjava što i kako se treba, pod nazivom “Kronični problem Hrvatskog gospodarstva” održana je (pazite sada ovo!) u Američkom veleposlanstvu u Zagrebu, gdje je tvrtka Astra Centar predstavila svoje “rješenje”: zapošljavanja stranih radnika, oko 300.000, a neke od zemalja u kojima nalaze radnike dolaze s područja Južne Amerike, Šri Lanke, Nepala i Vijetnama.

O kvaliteti tih radnika se ne govori. To su nedozvoljene teme! Koliko oni doista mogu unaprijediti ili unazaditi društvo i gospodarstvo nije važno. Može jedan Sirijac biti bolji od “stare škole” konobara koji su bili prava gospoda i govorili 4 svjetska jezika kakvi su se prije svega nekoliko godina viđali u Crikvenici, Krku, Lošinju, Opatiji? Kakvi su to uopće ugostitelji koji ne žele prave konobare nego jeftinu radnu snagu? Ova pitanja nitko ne postavlja. Ova pitanja su nepoželjna.

Nakon što tih 300.000 jeftine radne snage dođe u Hrvatsku kako će to utjecati na plaće ostalih u Hrvatskoj? Hoće li onaj tko danas zaradi 5.000 kuna svojim mukotrpnim radom biti “preskup”, jer će poslodavac na raspolaganju imati jeftinu robovsku radnu snagu koju će “ispod stola” plaćati 1.000 kuna?
Reže li ova zemlja granu na kojoj sjedi? Čini se da režePostoji vrlo jednostavno rješenje: zabraniti uvoz jeftine radne snage prije mogućnosti zapošljavanja građana Hrvatske, a poslodavci moraju osigurati 50% više plaće, a država neka smanji poreze (evo, ukinite nepotrebne županije i eto uštede). Manje novca u džep države i vlasnika, više novca u džep radnika. Eto čuda: brzo će postojeći građani Hrvatske popuniti radna mjesta koja nedostaju, jer svatko će prije raditi i zaraditi u svojoj zemlji nego crnčiti 12 sati trećerazredne poslove po Irskoj i lagati nama ostalima u Hrvatskoj “kako im je u Irskoj super”.
Što s onim poslodavcima koji to ne budu htjeli? Hvala vam gospodo, ne trebamo vas, kontrole svaki dan kako ne bi bilo “plaćanja ispod stola” radnicima na crno, pa propadnite kao što i zaslužujete.
(kv/Marko T.)