U ZAJCU ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA MANI GOTOVAC

24. studenoga 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U foyeru HNK Ivana pl. Zajca održana je komemoracija za Mani Gotovac, bivšu intendanticu riječke nacionalne kazališne kuće, teatrologinju, dramaturginju, kazališnu kritičarku i spisateljicu koja nas je napustila 12. studenoga, na svoj 80. rođendan.

Od Mani Gotovac, intendantice riječkog Kazališta u razdoblju od 2003. do 2007. godine oprostili su se intendant Marin Blažević, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i književnica Vedrana Rudan.

Poezijom i pjesmom od Mani Gotovac su se oprostile i riječke dramske umjetnice Olivera Baljak, Edita Karađole, Tanja Smoje i Leonora Surian te pijanist Igor Vlajnić.

Proslavljena hrvatska teatrologinja, dramaturginja, kazališna kritičarka i urednica, spisateljica, prva žena na čelu hrvatskog nacionalnog teatra napustila nas je 12. studenoga, na svoj 80. rođendan. Osim neizbrisivog traga kojeg je u Rijeci ostavila kao intendantica HNK Ivana pl. Zajca, začetnica je i Međunarodnog festivala Riječke ljetne noći te događaja Pisci pod zvijezdama.

Mani Gotovac, kritičarka, dramaturginja i teatrologinja rođena je u Splitu 12. studenoga 1939. Diplomirala je komparativnu književnost, talijanski jezik i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1968. bila je hrvatska kritičarka, dramaturginja, teatrologinja i spisateljica. Bila je prva izbornica Sterijina pozorja i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta, u HNK Split (1998.-2002.) i HNK Rijeka (2003.-2007.) te ravnateljica zagrebačkoga kazališta &TD (1992. do 1998.) i Splitskoga ljeta, a 2004. je osnovala festival Riječke ljetne noći. Živjela je u Zagrebu, pisala je prozu, kazališne spise i bavila se dramaturgijom.
Mani Gotovac posvećuje se kazalištu kao prostoru istraživanja u umjetnosti, ne priznajući koncept fotelje i funkcije i zato je imala mnogo pobornika ali i mnogo protivnika. Među brojnim priznanjima koja je dobila izdvaja se Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, 1997.g. i Godišnja nagrade Grada Rijeke, 2008.g., za izuzetna postignuća u organizaciji i umjetničkom vodstvu Riječkih ljetnih noći 2006. i 2007. godini.

O svojim susretima s Mani Gotovac njenom karakteru, snazi i upornosti, nastojanju da svoje shvaćanje teatra kao zajednice, a ne samo onog što se događa na pozornici, prenese drugima, govorio je intendant Marin Blažević. Književnica Vedrana Rudan govorila je o snazi pisane riječi koju nam je ostavila Mani Gotovac, a na nju se nadovezala i Loredana Gašparović, koja je s njom usko surađivala dok je bila intendantica riječkog Kazališta.

Komemoracija Mani Gotovac

Govoreći o Mani Gotovac gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je o njoj slušao i čitao puno prije nego li je došla u Rijeku za intendanticu HNK Ivana pl. Zajca. “Unatoč burama koje je kao prva intendantica hrvatskog glumišta podigla u Splitu, doživio sam je u prvom redu kao odgovornu osobu, biranih riječi kojima se odlično služi i uvijek stoji iza onoga što kaže, ima zrele stavove i iskrena je u komunikaciji s ljudima. Očekivao sam temperamentnu osobu koja će promijeniti nešto u riječkom kazalištu! I, dobili smo Mani i njezin teatar, dobili smo promjenu, provokaciju, iza koje je stajao sadržaj, i to dobar! Ljubav je bila vječna opsesija Mani Gotovac. Uz neprikosnoveno znanje o teatru, puštala je da je vodi i srce. Bila je začetnicom festivala Riječke ljetne noći, i valjda podsvjesno, upravo Riječkim ljetnim noćima, odabirom raznih specifičnih lokacija u gradu, pa i onih napuštenih i samo naizgled bezvrijednih ukazala na ljepotu naše Rijeke. Pamtimo neponovljive predstave, poput Mirisa, zlata i tamjana na Kantridi u režiji Vinka Brešana, Lukrecija…na plaži Glavanovo na Pećinama u režiji jednog od njenih omiljenih redatelja Jagoša Markovića.
Uživala je u svom privremenom stanu na Pećinama i u nekim ludim planovima razmišljala da se u mirovini i preseli u Rijeku. Mani Gotovac nam je s puno šarma i temperamenta, znanja i odvažnosti pokazala kako živjeti Teatar u gradu s građanima.

Komemoracija Mani Gotovac

Bila je dio radne skupine za izradu koncepta kandidature Rijeke za EPK, na samom početku projekta, 2013. godine. Njeno poznavanje Rijeke, razumijevanje mentaliteta i ljubav prema našem gradu bili su dragocjeni u odabiru glavnih tema tada kandidature, a sada samog projekta i sadržaja EPK. Možemo slobodno reći da su duh i energija Mani Gotovac utkani u Rijeku, europsku prijestolnicu kulture 2020.”, kazao je gradonačelnik Obersnel

Mani Gotovac objavila je osam knjiga: dvije knjige teatroloških eseja te autobiografske romane, Fališ mi. Prva knjiga: zima/proljeće 2010, Fališ mi. Druga knjiga: jesen/ljeto, Zagreb, 2011., Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi, 2013., Ma koji život , ma koji teatar, zapisi iz života i kazališta, 2014., “Snebivaš me”, 2015., “Ćutim te” 2017.
Njena posljednja knjiga “Rastanci” koju je posvetila svojem drugom suprugu Željku Senečiću, istaknutom filmskom scenografu, slikaru, piscu i redatelju predstavljena je 7. listopada u baru Botaničar u Zagrebu.