U ZAJCU OBILJEŽENO 30 GODINA OSNUTKA TALIJANSKE UNIJE

17. srpnja 2021. | Kategorija: Hrvatska

Prigodnom programom održanim u HNK Ivana pl. Zajca obilježena je trideseta godišnjica osnutka Talijanske unije, jedinstvene, autonomne, demokratske i pluralističke organizacije Talijana Republike Hrvatske i Slovenije.

Svečanosti su među ostalima nazočili i premijer hrvatske vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i saborski zastupnik Milorad Pupovac, a okupljenima su se na početku programa obratili predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva kao i predsjednik Talijanske unije, Maurizio Tremul.

Predstavnici Talijanske unije ovom su prigodom plaketu zahvale dodijelili riječkom gradonačelniku Marku Filipoviću; zamjeniku župana Primorsko-goranske županije Petru Mamuli; Grancu Papettiju, potpredsjedniku „Federazione delle Associazioni degli Esuli istriani, fiumani e dalmati“; zastupniku talijanske nacionalne manjine u slovenskom parlamentu, Feliceu Žiži te zastupniku talijsnake nacionalne manjine u Saboru Republike Hrvatske, Furiu Radinu.

Obilježavanje 30 godina Talijanske unije

Premijer Andrej Plenković istaknuo je  kako je doprinos Talijanske unije na jačanju identiteta talijanske zajednice u Hrvatskoj kao i u Sloveniji zaista važan. „Posebno smo sretni što su sve nacionalne manjine uz Vladu Republike Hrvatske i čine dio parlamentarne većine u Saboru i participiraju u izvršnoj vlasti i mislim da je to najbolji način kako napraviti iskorak za ugodan suživot svih u našoj zemlji. Vjerujem da ćemo i u budućnosti nastaviti surađivati na konkretnim projektima i davati podršku jačanju talijanskog identiteta u Hrvatskoj“, zaključio je Plenković.

U svojem obraćanju, riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je Talijanska unija zajedno sa Zajednicom Talijana Rijeka postojani dio riječkog identiteta, koji čuva i promiče talijanski jezik, pismo, kulturu i tradiciju te potiče stvarni suživot i toleranciju.

Obilježavanje 30 godina Talijanske unije

„Već 30 godina, Talijanska unija djeluje na području Hrvatske i Slovenije s jasnim ciljem afirmacije i zaštite talijanskog identiteta i jezika, kao i promicanja međukulturnog i međudržavnog dijaloga između Italije, Slovenije i Hrvatske. Svaka nacionalna manjina ima svoje posebnosti i upravo je u tome ljepota njegovanja jezika, kulture i običaja. Nacionalne manjine ovome gradu daju bogatstvo multikulturalnosti, multietičnosti i religije. I to nas čini ponosnima što je upravo naš grad poznat i uvijek prepoznat kao grad u kojem su svi dobrodošli i u kojem je lijepo živjeti svima. Talijanska unija i Grad Rijeka već dugi niz godina surađuju i na konkretnim projektima. Podsjetio bih na neke značajnije poput obnove unutarnjeg i vanjskog pročelja zgrade OŠ Dolac i Srednje talijanske škole, jedne od ljepših građevina u našemu gradu, potom rekonstrukcija Osnovne škole san Nicolo“, točnije nadogradnja školske knjižnice. Iskreno se nadam da ćemo uskoro uspjeti pokrenuti i veliki projekt izgradnje vrtića za kojeg već duže vrijeme postoje dogovori, no zbog određenih problema još uvijek nismo uspjeli započeti gradnju. Želim istaknuti da je Grad Rijeka uvijek podupirao aktivnosti Talijanske unije te vjerujem da ćemo i u budućnosti zajedničkim snagama raditi na dobrobit svih građana našega grada“, rekao je gradonačelnik i članovima Talijanske unije zahvalio na trudu i angažmanu u promicanju međukulturnog i međudržavnog dijaloga između Italije, Slovenije i Hrvatske.

Obilježavanj 30 godina Talijanske unije

Prva konstituirajuća skupština Talijanske unije održana je 25., 26. i 27. siječnja 1991. godine nakon prvih slobodnih i demokratskih izbora u Talijanskoj nacionalnoj zajednici. Konstituirajuća skupština održala se 2. ožujka 1991. godine u Puli, gdje je stara Unija Talijana Istre i Rijeke službeno proglašena raspuštenom, odnosno pod kontrolom jugoslavenske centralne komunističke partije. Tjedan dana kasnije, 9. ožujka, delegacija Talijanske unije primljena je u talijanskom Ministarstvu vanjskih poslova u Rimu gdje je prepoznata važnost jedinstvenog predstavljanja Talijana Slovenije i Hrvatske u Talijanskoj uniji. Priznanje i legitimitet unije nakladno su potvrđeni u talijansko-hrvatsko-slovenskom trilateralnom memorandumu o jedinstvu i ujednačenosti postupanja s Talijanskom nacionalnom zajednicom u Hrvatskoj i Sloveniji od 15. siječnja 1992., a potom zapečaćeni talijansko-hrvatskim ugovorom o manjinama od 5. studenog 1996.

Zahvaljujući potpori Italije, Hrvatske i Slovenije, tijekom trideset godina djelovanja, Talijanska unija provodila je stalan, strastven i prodoran rad na afirmaciji i zaštiti talijanskog identiteta, jezika i kulture na povijesnom području Talijanske nacionalne zajednice. Kontinuirano rade i na promicanju međukulturnog i međudržavnog dijaloga između Italije, Hrvatske i Slovenije, surađujući pritom s kolegama iz Hrvatske nacionalne zajednice u Italiji.