U VIŠKOVU POTPISAN UGOVOR VRIJEDAN 30,7 MILIJUNA KUNA ZA IZVOĐENJE RADOVA NA IZGRADNJI KUĆE HALUBAJSKEGA ZVONČARA

29. srpnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

halubajski zvončariVIŠKOVO – U Viškovu je danas potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Kuće halubajskega zvončara. Ugovor vrijedan 30,7 milijuna kuna s PDV-om potpisali su načelnica Općine Viškovo Sanja Udović i tehnički direktor tvrtke VG 5 Nejc Hrastnik. Kuća halubajskega zvončara bit će izgrađena u sklopu Sportsko-rekreacijske zone Halubjan. Da nije riječ o „običnoj“ kući svjedoči i 3.300 četvornih metara površine čestice na kojoj će se izgraditi ovaj veleban objekt.  Kuća će, između ostalog, imati Centar za posjetitelje u kojem će zvončari na jednom mjestu prezentirati sve aspekte svoje tradicije i na korištenje dobiti infrastrukturu koju zaslužuju. Dodana vrijednost ovog kapitalnog projekta je što će omogućiti posjetiteljima sudjelovanje u raznim aktivnostima i događanjima povezanim uz običaje zvončara tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme Pusta. Osim formiranja Kuće Halubajskega zvončara koja podrazumijeva izgradnju i opremanje građevine, bit će zastupljeni i ostali segmenti ponude za posjetitelje kao što su ugostiteljski i komercijalni sadržaji koji će osigurati održivost investicije u dugoročnom razdoblju. Tako je planirano da se, osim muzejskog postava koji će prezentirati običaje, opremu i tradiciju zvončara u obliku etnografske zbirke, sadržaj proširi edukacijskim programima koji će uključivati radionice, predavanja i prezentacije vezane uz običaje Viškova i zvončara. Programi će prvenstveno biti usmjereni na učenike osnovnih i srednjih škola te studente, a obuhvatit će široku kulturno-povijesnu tematiku koja uključuje povijest i tradiciju zvončara, običaje vezane uz pust, radionice za izradu maski i šivanje karnevalske odjeće, gastronomske radionice, te zabavne programe.

Kuća Halubajskega zvončara dio je šireg projekta „Povežimo se baštinom“ u kojem se gradovima i općinama koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka putem ITU mehanizma i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodjeljuju EU sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Putem ITU mehanizma, za Kuću halubajskega zvončara Općini Viškovo već je dodijeljeno nešto manje od 8 milijuna kuna. 

„Danas sam posebno sretna i uzbuđena jer je ovo rezultat dugogodišnje pripreme projekta i potpisom ovog ugovora počinje faza realizacije. Sama priprema počela je izradom Strategije razvoja turizma Općine Viškovo, dokumenta kojeg je usvojilo Općinsko vijeće. U njemu smo jasno definirali potencijale razvoja turizma na području naše općine i koji su to kulturni odnosno turistički proizvodi kojima možemo dodatno brendirati našu općinu. Jedan od takvih projekata je upravo Kuća halubajskega zvončara. Ovaj projekt ima dodatnu težinu jer je godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine, čiji su dio i naši Halubajski zvončari, prije više od 10 godina uvršten na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. To daje dodatnu težinu ovom projektu, a nama obvezu da za sljedeće generacije valoriziramo našu kulturnu baštinu i tradiciju i ono što je nematerijalno učinimo živim i prenosimo budući generacijama na jednom jednom ovakvom mjestu. To je izuzetan projekt što se tiče volumena i izložbeno-muzejskog postava, ali i svega onog što će se tamo događati. Radi se, između ostalog, o muzeju koji će sa svojim interaktivnim postavom biti jedan od najvećih u Primorsko-goranskoj županiji. Ovo je jedinstven projekt kojem smo pristupili kako i treba pristupiti turističkim proizvodima posebno u segmentu kulture. Na jednom mjestu posjetitelji će osim muzejskog postava i upoznavanja tradicije kroz radionice moći uživati u prekrasno uređenom okolišu te bogatoj ugostiteljskoj ponudi specifičnoj za naše podneblje. Ovaj projekt sufinanciran je europskim sredstvima jer smo već dobili nešto manje od 8 milijuna kuna putem ITU mehanizma i sredstava Urbane aglomeracije Rijeka budući da je Kuća halubajskega zvončara dio projekta Povežimo se baštinom.  Očekujemo da nas podrže i neki drugi dionici, prije svega Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma“, istaknula je prilikom potpisivanja Ugovora općinska načelnica Sanja Udović. 

Posao izvođenja radova na izgradnji Kuće halubajskega zvončara na javnom natječaju dobila je slovenska tvrtka VG 5. 

„Zadovoljni smo što smo dio ovog predivnog projekta. VG 5 je slovenska tvrtka koja je u Primorsko-goranskoj županiji uspješno izgradila više objekata tako da vjerujemo da će i izgradnja Kuće halubajskega zvončara biti dobra priča za sve sudionike u izgradnji. Zahvaljujem se Općini Viškovo na povjerenju koje nam je ukazala i povjerila nam izgradnju ovako važnog objekta. VG 5 je spreman nakon predaje dokumentacije u roku od 15 dana organizirati gradilište i početi s radovima te sam siguran da ćemo do kraja iduće godine izgraditi Kuću halubajskega zvončara.“, izjavio je tehnički direktor tvrtke VG 5 Nejc Hrastnik. 

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je nazočne pozdravio i kao gradonačelnik Grada koji je sjedište Urbane aglomeracije. 

„Halubajski zvončari su dio našeg identiteta. Meni je bilo drago i srce mi je bilo puno kada su lani na otvaranju Rijeke kao europske prijestolnice kulture upravo Halubajci bili jedna od glavnih atrakcija. Tako je bilo i u Galwayu koji je također lani bio europska prijestolnica kulture na čijem je otvaranju zbog pandemije bilo otkazano sve osim nastupa Halubajskih zvončara. Tradicija je nešto na čemu gradimo našu budućnosti, a ovo je najveći projekt u sklopu šireg projekta Povežimo se baštinom. Čestitam svima koji su radili na pripremi realizacije ovog projekta jer je Kuća halubajskega zvončara reprezentativan objekt s kojim ćemo se ponositi. Ovaj objekt će promijeniti turističku sliku Viškova. Čestitam i općinskom vodstvu i općinskom vijeću koji su donijeli odluke potrebne za izgradnju Kuće halubajskega zvončara te se nadam da se vidimo za 18 mjeseci na otvaranju KHZ-a“, istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović. 

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik općinske načelnice Denis Mladenić, predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić, direktorica Turističke zajednice Marina Jurić te predsjednik Udruge Halubajski zvončari Damir Host. U uvodnom dijelu uzvanicima je Kuću halubajskega zvončara prezentirala Mirela Habek iz Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene Općine Viškovo.