U prepunoj riječkoj Gradskoj vijećnici danas je održana javna tribina „Zlatno doba života bez nasilja: Prepoznavanje i sprječavanje nasilja u starijoj životnoj dobi“ usmjerena na osobe starije životne dobi i njihove obitelji.

Tribinu su u povodu Svjetskog dana zdravlja organizirali Grad Rijeka i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, a u sklopu Tematske grupe za „Zdravo starenje“ u okviru projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

O problemu nasilja nad osobama starije životne dobi progovorili su predstavnici Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Policijske uprave primorsko-goranske, Filozofskog fakulteta u Rijeci, Centra za socijalnu skrb Rijeka, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Udruge za zaštitu obitelji – Rijeka – U.Z.O.R. i Centra za participaciju žena u društvenom životu.

Tribina je izazvala veliko zanimanje i ispunila Gradsku vijećnicu

Nakon kratkog uvoda, prisutne je pozdravio voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić, a uslijedila su četiri izlaganja kojima se problem rasvjetljavao iz različitih kutova. Paula Bogović iz Udruge za zaštitu obitelji – Rijeka – U.Z.O.R. govorila je o izloženosti nasilju u obitelji u starijoj životnoj dobi, Tamara Car iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije rekla je nešto više o prepoznavanju nasilja nad osobama starije životne dobi, Dario Tonković iz Odjela prevencije Policijske uprava primorsko-goranske osvrnuo se na osobe starije životne dobi kao žrtve kaznenih djela, a dr.sc. Brigita Miloš s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci predstavila je rezultate istraživanja nasilja nad ženama treće životne dobi u okviru projekta „Lady“.

Uslijedila je vođena diskusija pod vodstvom dr. Helene Glibotić Kresina, voditeljice Tematske grupe za „Zdravo starenje“ te Nevenke Vlah iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Uz već spomenute izlagače, panelu su se priključili prof.dr.sc. Jasminka Zloković s Filozofskog fakulteta u Rijeci, Ines Lazarević Rukavina, također iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Antonija Pintar iz Centra za participaciju žena u društvenom životu te Sara Gunjača i Sunčica Zgrablić iz Centra za socijalnu skrb Rijeka, a u raspravu su se uključili i svi prisutni s brojnim pitanjima i komentarima.

O velikom interesu za ovu temu svjedočila je prepuna Gradska vijećnica u kojoj se tražilo mjesto više, a osim osoba starije životne dobi na tribini su sudjelovali i učenici Medicinske škole u Rijeci te studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci, što je cijelom događaju dalo elemente međugeneracijske solidarnosti i suradnje.

Nasilje nad starijim osobama je globalni društveni problem koji pogađa zdravlje i ljudska prava milijuna starijih osoba, stoga je važno raditi na prevenciji ove pojave kako bi se osobama starije životne dobi osigurala dostojna starost te unaprijedila kvaliteta života. Iz tog razloga ovom problemu je važno pristupiti multidisciplinarno i multisektorski, s naglaskom na istraživanja, preventivno djelovanje te senzibilizaciju i edukaciju javnosti i stručnjaka koji rade sa starijim osobama, što je dodatno naglašeno i tijekom tribine.