U Rijeku stigao prvi ovogodišnji sezonski vlak češkog RegioJeta

31. svibnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Na željeznički kolodvor u Rijeci stigao je prvi ovogodišnji sezonski vlak češkog RegioJeta, a češki ministar vanjski poslova Jakub Kulhanek posjetio je novi riječki hotel Hilton Costabella.

Nakon odličnih prošlogodišnjih rezultata i velikog broja prevezenih putnika, najveći srednjoeuropski privatni željeznički prijevoznik RegioJet iz Češke i ove je godine uveo liniju za Hrvatsku.

Kristjan Staničić, Petar Škarpa i Vojko Obersnel

Prvi ovogodišnji sezonski vlak dočekali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Među oko 400 putnika, od kojih je dijelu krajnja destinacija bila Rijeka, a dijelu Split, bila je i veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Češkoj Ljiljana Pancirov te vlasnik i predsjednik Uprave češkoga željezničkog prijevoznika RegioJet Radim Jančura.

Putem prošlogodišnje linije od Praga do Rijeke u nepuna tri mjeseca prevezeno više od 60 tisuća putnika u oba smjera, a prosječna popunjenost linija iznosila je odličnih 90 posto, dok je sama Rijeka u prošloj godini više nego udvostručila broj dolazaka čeških turista čemu je zasigurno doprinio i ovaj vlak.

Veliki interes turista za vožnju vlakom od Praga do Rijeke i Splita

Veliki interes turista potvrđuje već više od 30.000 prodanih karata za ovu ljetnu sezonu. Karte za relaciju Prag – Rijeka/Rijeka – Prag mogu se kupiti po cijeni od 19 EUR za mjesto u vagonu sa sjedalima, odnosno od 31 EUR u vagonu za spavanje, za relaciju Prag – Split/Split – Prag od 35 EUR u vagonu sa sjedalima, odnosno od 42 EUR u vagonu za spavanje. Uz to, putnici će moći putovati i u tzv. Astra vagonima koji u sjedala imaju ugrađene zaslone na dodir. Karte za vlak mogu se kupiti i od/do Zagreba i Budimpešte te na relacijama Zagreb – Rijeka/Split i obrnuto.

Prvi sezonski vlak RegioJeta u Rijeci 2021

Karte se mogu kupiti putem aplikacije RegioJet i na blagajnama HŽPP-a u Zagreb GK, Rijeci i Splitu, a u cijenu karte uključene su dodatne usluge u vlaku (voda, kava, doručak, Wi-Fi). U cijenu karte uključen je i prijevoz autobusima iz Ogulina, Gračaca, Rijeke i Splita do drugih destinacija na jadranskoj obali. Vozni red vlaka može se pogledati na mrežnim stranicama HŽ Putnički prijevoz.

Očekuje se da će ove godine od 28. svibnja do 30. rujna u ukupno 176 vlakova biti prevezen još veći broj putnika. U svibnju, lipnju i rujnu vlakovi će voziti tri puta tjedno u oba smjera, a u srpnju i kolovozu svakodnevno. Zbog organizacije prijevoza autobusima skupina turista koji dolaze češkim vlakom u Rijeku, na Trgu kralja Tomislava ispred željezničkog kolodvora uvodi se privremena regulacija prometa.

Na današnjem sastanku na ministarskoj razini u Zagrebu češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek ocijenio je da se Hrvatska izvrsno priprema za nadolazeću sezonu, a da je prva lastavica vlak iz Češke koji je u subotu stigao u Hrvatsku s turistima.

Borjan Brnčić, Jaroslav Třešňák, Vojko Obersnel i Jakub Kulhanek

Obilazak novog riječkog hostela Hilton Costabella Beach Resort&Spa

Ministar Kulhanek je s češkom delegacijom u popodnevnim je satima posjetio i novouređeni hotelski resort Hilton Costabella Beach Resort&Spa, koji je na riječkog Kostabeli sagradio češki investitor, koji u Hrvatskoj djeluje kroz investitorsko i developersko društvo JTH Costabella.

Obilasku su prisustovali generalni direktor tvrtke JTH Holding Jaroslav Třešňák, generalni direktor JTH Costabella Borjan Brnčić, generalni direktor hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa José Louis Ruiz Arroyo, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov te Vladimir Bilek, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

(foto: Hrvatske željeznice, Turistička zajednica grada Rijeke, Grad Rijeka)