U Rijeci započeo projekt ParaBOX – promocija paraolimpijskog sporta

25. kolovoza 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Rijeka je prvi hrvatski grad u kojem je gostovao projekt ParaBOX, čiji je cilj svim posjetiteljima pokušati dočarati prepreke s kojima se u sportu susreću slijepi i slabovidni paraolimpijci.

Tijekom gostovanja projekta ParaBOX u Rijeci građani su imali priliku isprobati multimedijski senzorij i okušati se uz simulaciju odsustva osjeta vida u rješavanju različitih zadataka. Osim toga, zainteresirani su imali mogućnost testirati svoje vještine u paraatletici i stolnom tenisu, dok je za najmlađe pripremljen dječji kutak.

I gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel iskušao je ParaBOX

Cilj projekta ParaBOX je osvijestiti javnost o važnosti paraolimpijskog pokreta i vrijednosti koje proizlaze iz njega kao što su hrabrost, upornost, inspiracija i jednakost. Glavna poruka ParaBOXa glasi „Izazovi osjetila“. Projekt Parabox pokrenula je tvrtka Allianz u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom povodom obilježavanja godine dana do početka Paraolimpijskih igara u Tokiju.

Prisutnima su se obratili predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, član uprave Allianz Zagreb Slaven Dobrić, japanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Nj.e. Misako Kaji, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel te dvostruki osvajači paraolimpijskog odličja Mikela Ristoski i Branimir Budetić.

“Parabox je multimedijski senzorij koji kreira uvjete potpunog mraka. U tom mraku će se svi posjetitelji okušati u jednom sportskom zadatku – tako ćemo omogućiti svima da izazovu svoja osjetila i probaju kako je to baviti se sportom slijepim i slabovidnim osobama. Siguran sam kako će u minutu-dvije prolaska kroz ParaBOX većina sudionika osvijestiti s koliko se izazova sportaši s invaliditetom svakodnevno susreću i da će im to biti poticaj da prate uspjehe naših paraolimpijaca na predstojećim Paraolimpijskim igrama“, izjavio je član uprave Allianza Zagreb Slaven Dobrić.

“Čini me izrazito sretnim što ćemo odbrojavanje godinu dana do paraolimpijskih igara u Tokiju obilježiti kroz ovako značajan projekt. Uz Parabox ćemo predstaviti i neke naše paraolimpijske sportove. Cilj nam je da ta subota bude u znaku inkluzije i paraolimpijskog sporta te da cijela obitelj dobije priliku kvalitetno iskoristiti dan”, izjavio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

„Drago mi je što smo opet imali priliku ugostiti Hrvatski paraolimpijski odbor u Rijeci. Naša Milka Milinković, najuspješnija hrvatska paraolimpijka, godinama je pokazivala važnost uključivanja osoba s invaliditetom u sport. Siguran sam da će naši predstavnici ostvariti odlične nastupe u Tokiju naredne godine, koja je važna i za Gradu Rijeku jer ćemo biti Europska prijestolnica kulture i postati prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio tu čast“, izjavio je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

Sport osoba s invaliditetom često se nalazi na marginama društva, stoga ne treba čuditi činjenica da samo 5,9% sportskih klubova u Hrvatskoj organizira programe sportova osoba s invaliditetom čemu je mogući uzrok i nedovoljna percepcija važnosti sporta za osobe s invaliditetom u cjelini. Zato je ParaBOX izvrsna prilika za sve polaznike da iskušaju svoje vještine i susretnu se s izazovima paraolimpijskog sporta, ali i prilika za osobe s invaliditetom da možda po prvi puta isprobaju neku od paraolimpijskih disciplina.

ParaBOX je započeo u Rijeci, a nastavlja se u Osijeku, Splitu, Varaždinu i Zagrebu.