U Rijeci otvoren prvi hrvatski specijalizirani muzej farmacije

23. listopada 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U Užarskoj ulici otvoren je prvi hrvatski specijalizirani muzej farmacije, za čije je osnivanje zaslužna internacionalna farmaceutska kompanija JGL u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke.

Radi se o specijaliziranom muzeju u kojem je moderno prikazana hrvatska i svjetska povijest farmacije.

„Misija JGL Muzeja farmacije je afirmacija ljekarništva i proizvodnje lijekova kao djela zdravstvenog i kulturnog identiteta koje je kroz povijest bio značajan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka grada i županije, a ostao je i danas. Također, želja nam je da muzej aktivno sudjeluje u životu lokalne zajednice kao mjesto susreta, učenja i zabave, kao i da bude referentna ustanova u istraživanju povijesti farmacije, turistička atrakcija i edukativni centar za buduće djelatnike farmaceutskog profila”, istaknula je Eva Usmiani Capobianco, voditeljica projekta JGL Muzeja farmacije i članica Upravnog odbora JGL-a.

Ervin Dubrović, Ivica Poljičak, Marina Medarić, Vojko Obersnel, Eva Usmiani Capobianco i Ivo Usmiani

Od vrta ozdravljenja do ljekarničke oficine

Stalan izložbeni postav sastoji se od deset međusobno povezanih cjelina, koje čine Hortus sanitatis (vrt ozdravljenja) sa živim biljem, atraktivna vremenska lenta s 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije, ljekarnički laboratorij, prikaz najzaslužnijih osoba iz povijesti hrvatske farmacije i kemije, ljekarnička knjižnica, povijest farmacije u Rijeci, JGL kutak, ljekarna oficina iz prve polovice 20. stoljeća, zona ljekovitog bilja, s prikazom puta biljke od prirode do lijeka te muzejska suvenirnica.

Projektni tim, uz Usmiani Capobianco i Iva Usmianija, predsjednik Upravnog odbora JGL-a, činili su arhitektica Gorana Stipeč Brlić iz studija za arhitekturu AO16, Veronika Čolak Uravić iz Redizajn studija te Mario Pintur, voditelj muzeja i muzejski stručnjak.

Moderno uređen i multimedijalni postav riječkog Muzeja farmacije

„Farmacija je dala neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi. Vjerujem da će ovaj bogat i zanimljiv postav potaknuti zanimanje brojnih građana Rijeke, kao i naših gostiju za farmacijom i bogatom poviješću Rijeke u tom segmentu. Presretan sam što smo baš mi iz JGL-a uspješno realizirali ovaj projekt i što možemo našem gradu, u godini u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture, dati još jedan kulturni i edukativni sadržaj te sve posjetitelje uvjeriti koliko je hrvatsko ljekarništvo bilo i jest napredno te koliko je ukorak sa svjetskim trendovima u farmaciji. JGL danas posluje na više od 50 tržišta u svijetu, a baštinimo dugu ljekarničku tradiciju. Tijekom naših 30 godina rada prikupili smo bogatu građu iz povijesti ljekarništva što, uz doniranu privatnu ljekarničku zbirku našeg najvećeg živućeg autoriteta povijesti farmacije prof. dr. sc. Vladimira Grdinića, čini okosnicu ovog jedinstvenog, privatnog i prvog hrvatskog specijaliziranog muzeja farmacije”, rekao je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

Jedan od najatraktivnijih muzejskih postava u Rijeci

Otvorenju JGL Muzeja farmacije nazočili su predstavnici Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, suosnivača – Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke, te uglednici iz farmaceutske, medicinske i muzeološke struke.

Grad Rijeka pomogao je u pronalaženju adekvatnog prostora, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zahvalio se tvrtki JGL na inicijativi, koja je proizašla iz činjenice da Rijeka ove godine nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.
„Prije godinu i pol dana predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani nam se obratio s idejom da pokušamo zajednički otvoriti Muzej farmacije, s obzirom na njihovu dugotrajno prikupljanje ljekaničkih predmeta i vezanih uz ljekarništvo, ali i uz značaj JGL, koji je iz jedne male, gotovo obrtničke djelatnosti prerastao u vodeću hrvatsku farmaceutsku tvrtku. Sa zadovoljstvom sam prihvatio tu ideju, no moram reći da kad smo razgovarali o tome nisam ni u snu mislio da će to izgledati ovako kako izgleda sada, s prekrasnim rješenjima i divnom pričom o povijesti ljekarništva,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, čestitavši cijelom JGL timu, čiji je rad rezultirao jednim od najatraktivnijih  muzejskih prostora u Rijeci, koji će moći stati uz bok novom Muzeju grada Rijeke koji se za dvadesetak dana otvara u Palači Šećerane.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić čestitala je na otvaranju ovog jedinstvenog i pravog riječkog muzeja, koji predstavlja veliki doprinos Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture, ali cijeloj ljekarničkoj struci koja je kroz stoljeća imala važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja.

Multimedija kao posebna atrakcija muzeja

Posebna atrakcija novog muzeja je multimedija realizirana s tvrtkom Novena. Kroz tehnologiju proširene stvarnosti oživljavaju se povijesno značajne ličnosti, a posjetiteljima se obraća 3D zmija kao simbol ljekarništva i 3D ljekarnik Pablo. Također, zanimljivom VR tehnologijom moguće je pratiti antibiotik kako uništava infekciju urinarnog trakta, a pažnju gostiju zasigurno će privući i suvremena interpretacija herbarija realizirana u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka te rasvjetne instalacije molekula JGL brendova.

„Ovaj je muzej najbolji dokaz kako se muzejska građa može zanimljivom prikazati svim generacijama, pa i onim najmlađim. Drago mi je da smo imali priliku biti partner ovom projektu, sudjelovati u stručnoj podrški i dodijeli eksponata te danas uživati u spoju modernog i povijesnog. Siguran sam da će ovaj muzej izazvati veliku pažnju posjetitelja”, zaključio je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

Predstavljen „Farmaceutski spomenar”

U sklopu otvorenja JGL Muzeja farmacije predstavljen je „Farmaceutski spomenar” autora prof dr. se. Vladimira Grdinića, u kojemu se iskričava ocrtava širina područja u kojem se zrcali farmacija i dodatno afirmira značaj ljekarništva. Knjiga donosi mnoštvo zanimljivih i slikom dokumentiranih podataka iz života ljekarništva te je prva objavljena u sklopu novopokrenute biblioteke Ars Pharmaceutica nakladnika JGL-a, čija će izdanja naći svoje mjesto u novom JGL Muzeju farmacije.