U prometnoj nesreći smrtno stradao motociklist

24. travnja 2019. | Kategorija: Hrvatska

Slika /brzina.jpg

Smrtno je stradao 50-godišnji slovenski motociklist u nesreći što se dogodila u nedjelju, 21. travnja kod Delnica.

Proteklog vikenda na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske dogodile su se 43 prometne nesreće u kojima je nažalost, jedna osoba smrtno stradala, šest je osoba teže i šest lakše ozlijeđeno.
Smrtno je stradao 50-godišnji slovenski motociklist u nesreći što se dogodila u nedjelju, 21. travnja kod Delnica.  Upravljajući motociklom marke „Kawasaki“, slovenskih registarskih oznaka, u smjeru Broda na Kupi izgubio je u zavoju nadzor nad vozilom te s motociklom pao na kolnik. Zbog zadobivenih ozljeda liječnička pomoć mu je pružena u KBC Rijeka gdje je nažalost, jučer, 22. travnja,  preminuo.
Od šest teško ozlijeđenih osoba, troje je pješaka, a ostalih troje su vozači motocikala i mopeda.

Što se tiče vožnje pod utjecajem alkohola, izdvajamo 54-godišnjeg vozača motocikla marke „Peugeot“, kojega je policija u petak, 19. travnja u popodnevnim satima, zatekla u središtu Rijeke na Rivi gdje je upravljao vozilom pri koncentraciji alkohola od 2,20 g/kg. Kako ne bi nastavio činjenje prekršaja i ugrožavanja sigurnosti u prometu, priveden je u službene policijske prostorije.

U nedjelju, 21. travnja na Rabu su privedeni vozač motocikla i putnik. Zatečeni su oko 2 sata na području Banjola gdje se vozač nije zaustavio na znakove upozorenja policijskih službenika već je nastavio vožnju. Policija ga je vrlo brzo sustigla i privela u prostorije gdje je utvrđeno da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola i bez vozačke dozvole, odnosno, bez ikakvih osobnih dokumenata. Motociklom je upravljao pri koncentraciji alkohola od 0,50 g/kg , prije stjecanja prava na upravljanje vozilom A kategorije, a pri tom je vozio i putnika na vozilu. Zbog počinjenih prekršaja sankcioniran je prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kao i prema Zakonu o osobnoj iskaznici.

Osim spomenutih i u Rijeci je nešto kasnije priveden 36-godišnji vozač osobnog vozila. On je u vožnji pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,92 g/kg zatečen u Krešimirovoj ulici gdje je upravljao osobnim vozilom marke „Peugeot“.Istu noć je i u Prezidu kod Vrbovskog zatečen u prometu alkoholizirani vozač. Slovenskog 30-godišnjeg državljanina policija je zatekla kada je upravljao osobnim vozilom marke Honda, slovenskih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 1, 52 g/kg.
U Opatiji je u isto vrijeme nizozemski državljanin, starosti 46-godina, pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću. Upravljajući osobnim vozilom marke Mercedes na Novoj cesti, pod utjecajem alkohola od 1,72 g/kg, izgubio je nadzor nad vozilom i udario u parkirano drugo osobno vozilo. Pod utjecajem alkohola od 1,67 g/kg, prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je i 34-godišnji vozač i to oko 8,20 sati na području Viškova.

Noćas je na području Novog Vinodolskog zatečen 57-godišnji vozač motocikla marke Peugeot koji je neregistriranim vozilom upravljao pri koncentraciji alkohola od 1,49 g/kg. Kao i ostali počinitelji, sankcioniran je u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.

U cilju smanjenja broja nesreća i smrtno stradalih, kao i ozlijeđenih osoba u njima, te općenito zbog veće sigurnosti u prometu, i ovom prilikom pozivamo sve sudionike u prometu na povećani oprez i dosljednost u pridržavanju svih prometnih propisa.