U OPATIJSKOM CENTRU GERVAIS OTVORENA IMPRESIVNA IZLOŽBA SINIŠE VUGREKA

2. lipnja 2019. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Siniša-Vugrek-Sova-2-1110x630OPATIJA -U opatijskom centru Gervais otvorena je impresivna izložba Siniše Vugreka. Izložbu su otvorili ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, Josip Grđan i autor Siniša Vugrek.

Izložba prikazuje presjek Vugrekovog dugogodišnjeg djelovanja koji ga svrstava u razred modernog umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj i Europi koje je drugačije i prikazuje nešto novo do sada ne viđeno. Za sve zaljubljenike u umjetnost izložba je u opatijskom centru GERVAIS otvorena do 10. kolovoza 2019. godine.

Nakon što je premijerno postavljena i otvorena u Varaždinu 2018. godine, ova retrospektivna izložba gostovala je u Trakošćanu i sada nam je stigla u Opatiju.

 Izložba „Svijet metalnih skulptura“ prikazuje presjek Vugrekovog dugogodišnjeg djelovanja tijekom kojeg je stjecao iskustvo, a iskušavao ulogu glazbenika, autora, konstruktora, inovatora i poduzetnika, izražavajući se u metalu potaknut motivima iz prirode, glazbe i industrije.

Izložba započinje veličanstvenom skulpturom Orla izrađenog u njegovoj “radionici”, zatim tu je skulptura „Miniona“ kojeg je darovao dragim ljudima iz najužeg kruga obitelji. Očita radost i kreativnost koju je Vugrek preuzeo iz svoje životne i poslovne prakse, vidi se u njegovim radovima. Posebno su interesantne skulpture silueta žene i Isusa, te skulpture konja, zmaja, morskog konjića i hobotice na dnu mora.  Sve skulpture su nježno sastavljene i oblikovane od pojedinačnih dijelova željeza, čelika i drugih metala.

U svom najboljem izdanju, Vugrekov rad ometa našu uobičajenu percepciju žene, dajući skulpturi siluete žene dodatnu dimenziju dubine koja iz svakog kuta gledanja privlači pažnju, izaziva pozitivnu emociju i razigrava maštu.

Koristeći pronađene metalne predmete i odbačene materijale u početku stvara minijaturni projekt Scrap Metal Arta koji predstavlja skulpture životinja i motive iz prirode napravljene za obitelj i prijatelje, a koji se sastoji od 20 skulptura, uključujući različite minijaturne figure i životinje.

Bilo koji osjećaj nedostatka izložbe brzo nestaje pogledom na skulpture zmaja, lubanje Kiklopa jednoroga, konja, pauka na zidu, metalnog drveta, cvijeta do radnog stola i stolice sa spaljenim motivom lubanje. Vraćajući se dubokom osjećaju igre koji se odvija kroz izložbu, dizajniramo i stvaramo vlastite siluete iz metalnog materijala; ili stvaramo skulpturu od pronađenih ili odbačenih metalnih predmeta.

Prodan-aparat-13 (1)Izložba završava istim vrijednostima s kojima je započela. Kao što Josip Grđan spominje u zgodnom katalogu koji prati izložbu: “Vugrek je svestrani umjetnik…“ koji nas potiče da gledamo njegove skulpture s istim osjećajem šutnje, istom pažnjom, istom izvana nevidljivom radošću koju doživljavamo kao djeca.

Duhovite, funkcionalne i emotivne skulpture upućuju na stvaralaštvo koje se temelji na karijeri koja je generirala brojna djela u posljednja dva desetljeća.

Unatoč ranom afinitetu prema svijetu umjetnosti i glazbi, Vugrek je odlučio baviti se konstrukcijom i proizvodnjom sjenila u obiteljskoj tvrtki i napredovao do pozicije direktora proizvodnje. Nakon toga otvorio je Metal Art Galeriju u Varaždinu gdje izlaže svoje radove i dalje radi na razvoju inovativnih proizvoda i skulptura.

Glazba, metal i inovacija postali su osnova njegovog nastajućeg umjetničkog identiteta. Kroz okosnicu temeljne prakse industrijskog dizajna i vrhunske vještine obrade metala, izložba pokazuje Vugrekovu kreativnost na domaćoj sceni – neuobičajenu izražajnost i preciznost sadržaja skulptura u mediju kojim se bavi.

Vugrekovo oblikovanje metala je na visokoj  inovativnoj razini te raspolaže potencijalom koji jamči njegovo daljnje razvijanje i napredovanje.

Riječima iz uvodnog predstavljanja kataloga izložbe, autora Josipa Grđana: „Siniša Vugrek, svestrani je umjetnik i konstruktor osebujnog stila te jedan od najinteresantnijih skulptora u metalu koji se pojavio posljednjih godina u Hrvatskoj i Europi. Vugrek kao umjetnik i inovator, često je ispred svog vremena radeći uvijek nešto novo i neviđeno od bicikala, romobila, motora, automobila, kamperica do skulptura. Njegov život je umjetnost, glazba i konstruiranje inovacija.“

Centar Gervias

Centar Gervias

Moglo bi se ustvrditi da mu je upravo dugogodišnje iskustvo u obiteljskoj tvrtki ELCON na poslovima direktora proizvodnje i konstruktora otvorilo mogućnosti za razvoj talenta kojim od inicijalne zamisli do konačne realizacije kreativno isprepliće umjetnost i dizajn, uz paralelno djelovanje na više različitih polja – od autorske konstrukcije, dizajna u području kulture do visoko komercijalnih projekata industrijske rasvjete i namještaja te posljednjih godina uključivanja u sfere umjetničkog stvaralaštva koje predstavlja u javnosti. Razvojem vlastitih proizvoda poput inovativnih romobila, bicikla i kamperica, omogućio je konstantnu prisutnost na sceni i podizanje vrijednosti svojih radova za razliku od drugih autorskih umjetnika koji su nakon nekog vremena nestali sa scene.

Specifičnost koja izdvaja rad Vugreka iz općih trendova skulptura u metalu, Scrap Metal artu i konteksta sličnih autora, koji se poput njega profiliraju u aktere umjetničke scene upravo sada, je prepoznatljiva sadržajna i oblikovna kohezija dizajna konstrukcije i emocija koju dočarava u nekoliko poteza savijenog metala koji svoje raskošne boje dobiva paljenjem i izlaganjem visokim temperaturama.

U osobnom odabiru postava, Vugrek je izložio odabir skulptura od kojih svakako vrijedi istaknuti siluetu žene koja umjetničkim izričajem privlači nevjerojatnu pažnju publike. „Ovo nije obična silueta – to je živa silueta nježne žene, dame koja se pomiče u prostoru!“ Tim riječima je opisana Vugrekova skulptura na otvorenju impresivne izložbe u Centru Gervais u Opatiji.

Izložba je elegantno svjedočanstvo živog, disanja umjetničkog djela, koje crta Vugrekovu atipičnu putanju u umjetničkom izričaju. Izložba je također zabavna, skulpture su odabrane s pažnjom i osjećajem za igru i odlično su se uklopile u prostrani prostor Centra Gervais u Opatiji. Izložba nakon Opatije seli u druge gradove od Zagreba do Pariza.

(ZM)