NOVI VINODOLSKI – U Domu kulture održana predstava “Mamurluk”

22. studenoga 2017. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

mamurluk predstava noviNOVI VINODOLSKI – Novljanski Dom kulture bio je jučer mjesto održavanja predstave Mamurluk u sklopu projekta Cuga je tuga, kojeg provodi udruga Kultura nova iz Zagreba. Inicijativa za predstavu došla je od Savjeta mladih Grada Novog Vinodolskog, savjetodavnog tijela Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na lokalnoj razini. Predstava je bila namijenjena učenicima novljanske osnovne škole od 5. do 8. razreda, a odazvalo se gotovo 200 školaraca, u pratnji sa svojim učiteljima, profesorima, te drugim stručnim osobljem, na čelu s ravnateljem Borisom Turjakom. Prije početka predstave, svim nazočnim obratila se predsjednica Savjeta mladih Tena Peričić, koja je uz pozdrave djeci, zaželjela i da uživaju u predstavi.

Predstava Mamurluk je zapravo okosnica i cilj preventivne kampanje Cuga je tuga, a koja djeci na pristupačan i zanimljiv način ukazuje na štetne posljedice prekomjernog pijenja alkohola.

Glavne uloge u predstavi imaju renomirani hrvatski glumci Franjo – Đimi Jurčec, koji glumi dedu i Sven Jakir, koji utjelovljuje ulogu unuka.

– S programom i predstavom započeli smo 2011. godine. Predstava je proizašla iz stvarnih potreba naše zajednice koje su identificirane znanstvenim istraživanjem provedenim u osnovnim i srednjim školama, a namjenjena je djeci od 10-17 godina, znači učenicima 4.-8. razreda osnovnih škola, te 1.,2. i 3. razredima srednjih škola. Predstava je rađena uz respektabilne partnere kojima je u cilju suzbijanje rizičnog ponašanja, što svakako jamči kvalitetu i edukaciju, a traje cca 40-45 min, tj 1 školski sat. Na toj temi radimo već više od pet godina, što zapravo pokazuje da dugoročno želimo educirati i podizati svijest kod djece i mladih kako konzumacija alkohola štetno djeluje na njihov razvoj i okolinu, te budući da su svi naši projekti dugoročni, teme neiscrpne i kako svake godine stasaju nove generacije, prostora za edukaciju i provođenje programa ne nedostaje. Također, provodimo evaluaciju na način da nakon svake odgledane predstave podijelimo učenicima evaluacijske listiće koje ih naša stručna suradnica, prof. psihologije i ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica Sanda Puljiz pregleda i obradi, dok rezultate šaljemo školi, Ministarstvu i Mup-u, tj njihovom odjelu za prevenciju – navela je Irena Škifić, predstavnica udruge Kultura – nova.

Predstava je do sad održana u gradovima diljem Hrvatske, pa su tako uz novljanske školarce, priliku pogledati predstavu imali i učenici Grada Velike Gorice, Zagreba, Nove Gradiške, Obrovca, Zaboka, Okućana, Dubrovnika, Umaga, Kutine, Dugog Sela, Opatije i drugih.