U nedjelju veliko finale Riječkog karnevala

28. veljače 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Završna-presica-Riječkog-karnevala-2019-2-900x600RIJEKA – Međunarodna karnevalska povorka, kulminacija svih događanja tijekom Karnevala, na rasporedu je ove nedjelje, kada će s početkom u 12 sati, 106 maškaranih grupa s više od 10.500 maškara iz cijele Hrvatske i svijeta, popraćenih s više od sto tisuća gledatelja, na čitav dan “okupirati” Korzo i središte grada. Nakon fešte kakvoj u Rijeci i ostatku Hrvatske nema presedana, u 20 sati na Adamićevom gatu, nakon vraćanja ključeva Grada u ruke Gradonačelnika, u akvatoriju riječke luke bit će zapaljen Pust u režiji grupe Pom-F-Ri te će se zabava nastaviti na brojnim gradskim lokacijama do ranih jutarnjih sati.

Humanitarni karnevalski bal za dječju bolnicu Kantrida
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je dva događaja koji nas očekuju u bogatom završnom vikendu 36. riječkog karnevala. Već tradicionalno, večer uoči Međunarodne karnevalske povorke u palači Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održat će se Humanitarni karnevalski bal, kojem će prisustvovati veleposlanici u Hrvatskoj, predstavnici gradova prijatelja Rijeke, poput gradonačelnika Rostocka, Novog Sada i Csepela te predstavnik talijanskog grada Faenze, kao i brojni poslovni partneri. Bal već tradicionalno nosi i humanitarni predznak, a ove godine sredstva prikupljena prodajom ulaznica i donacijama uzvanika bit će donirana Klinici za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka, za nabavku potrebne medicinske opreme. Istaknuvši kako velik odaziv uzvanika na Humanitarni karnevalski bal govori o međunarodnoj važnosti Riječkog karnevala, gradonačelnik je najavio kako će mnogi sudionici bala prisustvovati i najvažnijem događaju petog godišnjeg doba u Rijeci – Međunarodnoj karnevalskoj povorci.

„Najavljeno je dobro vrijeme, što znači da su ispunjeni svi uvjeti za još jednu spektakularnu završnicu ovogodišnjeg Riječkog karnevala. Iako još nije gotov, već pripremamo sljedeće izdanje Riječkog karnevala, koje će, zbog činjenice da pada u vrijeme kada će Rijeka, uz irski Galway, biti Europska prijestolnica kulture, biti još veće i značajne,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, dodavši kako vjeruje da će time Riječki karneval biti još prepoznatljiviji kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se svima koji su sudjelovali u zahtjevnoj organizaciji ovog Riječkog karnevala, posebice sponzorima – Erste banci, Rafineriji INA i Zagrebačkoj pivovari – koji već tradicionalno prepoznaju brend Riječkog karnevala.

Predstavnica suorganizatora Humanitarnog bala, predsjednica Rotary kluba Rijeka – Sv. Vid Amira Predovan nadovezala se na izjavu Gradonačelnika – Već niz godina za redom, Rotary club Rijeka – Sv. Vid sudjeluje u organizaciji ovoga bala, što naglašava njegov humanitarni karakter. Karneval je manifestacija koja je svojim osnovnim porukama okrenuta ljudima i zajednicama, a Rotary kao internacionalna organizacija već desetljećima osluškuje njihove potrebe i nastoji barem neke potpomoći.

Što nas sve očekuje u sklopu Međunarodne karnevalske povorke najavio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. U nedjelju 3. ožujka kreće velika završna povorka Riječkog karnevala, a od 106 grupa s više od 10.500 sudionika njih 14 dolazi iz inozemstva – iz Italije (Este, Mirandola, Verona), Slovenije (Ptuj), Crne Gore (Budva, Herceg Novi, Tivat), Srbije (Vrnjačka Banja), Mađarske (Debrecen, Koljnof), Bosne i Hercegovine (Neum) te Makedonije (Strumica). Još 12 grupa dolazi iz svih dijelova Hrvatske, uz posebnu zahvalu Primorsko-goranskoj županiji na sufinanciranju prijevoza grupa iz naše županije. U sklopu povorke će se moći vidjeti i 67 alegorijskih kola, a sve koji se taj dan spuste na Korzo kroz povorku će na 6 pozornica voditi sljedeći poznavatelji Karnevala – Jadranka Čubrić i Lucio Slama u ulici Ivana Zajca, Ernest Marinković i Neno Pavinčić na Jelačićevom trgu, Ivica Nikolac i Maja Stepančić u Scarpinoj ulici, Josip Krmpotić i Robert Ferlin te Irena Grdinić i Mario Lipovšek na pozornici na Korzu, Ivana Bilen Perić i Denis Brižić na Trgu Republike Hrvatske te Davor Jurkotić i Tomislav Škulj – Tommy DJ na Jadranskom trgu.

Prije početka same povorke, publiku na Korzu zabavljat će Prve riječke mažoretkinje, a nakon prolaska i posljednje grupe, tradicionalno Halubajskih zvončara, slijedi paljenje Pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, te nastavak karnevalskih zabava do kasno u noć, u kafićima, klubovima i Export Delti gdje će okupljene zabavljati grupa Trio Cukar i Cafee i Aurora, a na pozornici na Korzu Grooversi.

Svi oni koji neće biti u mogućnosti doći na Korzo moći će izravno prati Međunarodnu karnevalsku povorku na Kanalu Ri, službenim mrežnim stranicama Riječkog karnevala, YouTubeu te u programu HR Radio Rijeke. Nakon završetka povorke, snimka će se odmah moći pogledati na stranici Karnevala, a repriza karnevalske povorke na Kanalu Ri bit će emitirana u dva dijela – prvi u subotu 9. ožujka od 12 sati, a drugi u nedjelju 10. ožujka od 11.15 sati. Poseban prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci izaći će na 48 stranice u Novom listu u ponedjeljak 4. ožujka. I ove godine maškare vraćaju ključeve Grada u ozbiljne ruke Gradonačelnika, ali samo na posudbu do slijedeće godine i novog petog godišnjeg doba – Riječkog karnevala

Brojni programi posljednjeg karnevalskog vikenda
Kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak i Meštar Toni pozvali su sve da se u nedjelju spuste na Korzo i uživo prate Međunarodnu karnevalsku povorku, ali da sudjeluju i u ostalim programima Riječkog karnevala, kojih ovog posljednjeg karnevalskog vikenda zaista ne manjka. Kazalište Ivana pl. Zajca priprema raskošni nezaboravan glazbeno-kazališno-plesni show, mjuzikl Sunset Boulevard, 1. i 2. ožujka u 19 sati u sklopu Kazališnog vrtuljka HNK Ivana pl. Zajca. Kao i svake godine, tradicionalno, tu je i niz humanitarnih događanja za vrijeme Riječkog karnevala. Karnevalska udruga Čiket u Caffe baru „Iskra“ organizira dvije humanitarne zabave, karaoke party 1. ožujka u 22 sata i pidžama party 2. ožujka u 21 sat, pod zajedničkim nazivom „Čep po čep – za kabinet“. Ulaz na zabave plaća se plastičnim čepovima koji će se donirati Društvu multiple skleroze Primorsko – goranske županije. Ne propustite i dvije najfinije humanitarne akcije u sklopu Karnevala, Humanitarnu maškaranu maneštru i Humanitarnu maškaranu jotu, koje su na programu 2. ožujka u 10 sati na Korzu, ispred Gradske ure i u 11 sati na Trgu Republike Hrvatske. Karneval u tunelima nastavlja se 1. ožujka u 22 sata kada je na programu Igra rokenrola. Na Pašcu se pleše 1. ožujka od 21 sat, a Pusni tanci va Domu Zamet slijede 2. ožujka s početkom u 19 sati. Od 1. ožujka kreće i Maškarani maraton Radio Rijeke koji će u svom eteru pratiti svaki karnevalski korak sve do samog kraja 3. ožujka.

Export Delta u dva dana nudi mnoštvo zabave. U subotu, dan prije velike Međunarodne karnevalske povorke, 2. ožujka atmosferu će zagrijati Aurora i Mate Bulić. Ulaznice za koncert mogu se kupiti po cijeni od 40 kn u pretprodaji, u karnevalskoj kućici na Korzu ili u Dallas Music Shopu te na dan koncerta po cijeni od 50 kn na ulazu u Export Deltu. Samo jedan dan nakon, u Export Delti, zavladat će pravo karnevalsko ludilo od 14 sati na završnoj karnevalskoj zabavi uz Trio Cukar i Caffee i Auroru. Ulaz je besplatan.
(kv)