U Brodogradilištu 3. maj održana svečana primopredaja gradnje 733-Algoma Interpid

30. rujna 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Svečanoj primopredaji Gradnje 733-Algoma Interpid nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj.E. g. Alan Bowman, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina.

Riječ je o samoiskrcavajućem brodu za rasuti teret koji je ugovoren za cijenu od 36 milijuna dolara s kanadskom tvrtkom Algoma Central Corporation.. Gradnja broda bila je otkazana u listopadu 2018., ali je početkom rujna prošle godine 3. maj je potpisao novi ugovor s kupcem o njegovu dovršetku, nakon čega je Vlada RH riječkom brodogradilištu dala državno jamstvo za kredit za dovršetak toga broda u iznosu od 26 milijuna eura. Ovo je prva isporuka u tom brodogradilištu nakon tri godine i 427 dana blokade računa.

U izjavi za medije premijer Plenković je kazao kako je povjerenje u direktora Brodogradilišta Edija Kučana bilo presudno da Vlada RH donese odluku i podrži 3. maj u dovršetku brodova koji su bili na navozima. “Ovo što je gospodin Kučan napravio u onakvim okolnostima iznad svih je realnih očekivanja rekao je Plenković te dodao kako je ponosan na trećemajce. Ova uspješno dovršena gradnja je potvrda vašega rada, znanja i entuzijazma i pokazuje nam da nakon razdoblja krize u brodograđevnom sektoru, 3. maj ima snagu da dovrši ovako važan i kvalitetan projekt”, kazao je Plenković.

Direktor Brodogradilišta Edi Kučan je izjavio kako je kanadski naručitelj planirao da se danas potpiše i ugovor za brod 527, ali to nije moguće jer je brod 527 u stečajnoj masi Uljanika. “Vratit ćemo državno jamstvo i kredit kojim smo gradili ovaj brod i dio kredita koji smo imali za pokretanje proizvodnje. Znam da su mnogi bili skeptični hoćemo li uspjeti brod izgraditi, ali smo u tome uspjeli agažiranjem starih kooperanata“, kazao je Kučan.

Odlazak broda iz riječkog brodogradilišta planiran je u prvom tjednu listopada, odakle najprije ide na ukrcaj tereta i potom preko Atlantika do kanala Saint Lawrence.