TUŽNA I JADNA SUDBINA TEATRA FENICE – PAO DIO FASADE

21. travnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

teatro-fenice-rijekaRIJEKA – Jadno i tužno, jedine su riječi koje mogu opisati sudbinu Teatra Fenice posljednjih godina.

Bura je prije nekoliko dana otkinula dio fasade ovog kultnog riječkog zdanja koja je popadala po okolnom pločniku i samo igrom slučaja (ili zahvalom korone koja je ljude zatvorila u svoje domove) nije bilo stradalih. Nije to prvi put. Stalno manji dijelovi padaju, ali ovoga puta je to bila veća količina koja srećom nekome nije završila na glavu.

Iako to već svi znaju nije na odmet ponoviti – riječ je o secesijskoj zgradi na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske i jedna od najvažnijih zgrada riječke povijesti, društvenog života i kulture. Barem je to bila.

Tužna i jadna sudbina Teatra Fenice

Kroz razno-razne načine stigla je u privatne ruke o čemu sada nećemo. Zgrada je već duže vremena na prodaju (spominjalo se 1,5 milijuna eura vrijednosti), ali do sada ništa od toga. Doduše, cijena od 1,5 milijuna eura je gotovo 3 puta manja od procijenjene vrijednosti što uglavnom govori da su neki birokrati (ili netko treći?) odredi cijenu koja nije u skladu sa realnostima tržišta, i tako dalje i tako bliže, i tako sve stoji. A ukoliko Teatro Fenice i bude prodan, pitanje je što će biti s njim.

Sve u svemu jedna mučna priča na riječki i hrvatski način, a zgrada stoji i – raspada se.

(ZM)