Tribina o odgojnim aspekti rada u sportu sa djecom i mladima u riziku od socijalne isključenosti

28. rujna 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U povodu Europskog tjedna sporta u Gradskoj vijećnici  održana je tribina za sportske trenere „Odgojni aspekti rada u sportu s djecom i mladima u riziku od socijalne isključenosti“.

Tribina je dio projekta “RiSS – Riječki sport za sve”, koji je započeo u listopadu 2019. godine na inicijativu Grada Rijeke, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Riječkog sportskog saveza, kroz rad u Tematskoj grupi za potporu obitelji i mladima projekta „Rijeka – Zdravi grad“. Cilj projekta RiSS je uključivanje djece slabijeg socioekonomskog statusa u sportske aktivnosti grada Rijeke.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, voditelj projekta Rijeka zdravi grad Jadran Mandekić te voditelj Tematske grupe za potporu obitelji i mladima projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Darko Roviš naglasili su kako je projekt potaknut s mišlju kako je važno omogućiti dostupnost sportskih sadržaja svima, posebice ranjivim skupinama društva.

Tribina namijenjena edukaciji trenera u davanju podrške djeci iz socijalno ugroženih obitelji

Predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić-Bukovac istaknula je kako je do sada ostvarena suradnja sa udrugom Terra, Dječjim domom Tić i udrugom Centar za kulturu dijaloga. Tako je do sada ukupno 39 djece dobilo priliku besplatno uključiti se u sportske aktivnosti klubova članica Riječkog sportskog saveza. Kada epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, besplatne sportske aktivnosti ponudit će se i obiteljima koje koriste zajamčenu minimalnu naknadu. Radio se o oko 140 djece do 15 godina, dok mladih od 15 do 30 godina ima 42.

Današnja tribina organizirana je kao nastavak aktivnosti projekta RiSS, s ciljem da se trenere sportskih klubova upozna sa specifičnostima rada s djecom i mladima u riziku od socijalne isključenosti.

Cilj projekta je na tragu najboljih svjetskih iskustava pružiti priliku mladim ljudima da strukturirano se uključuje u neke aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici. Jedan od primjera je Island, koji je 1990-ih imao visoku stopu konzumiranja alkohola kod 15-godišnjaka. Kroz dva desetljeća godina ulaganja u dostupnost sporta i rekreacije te kreativnih sadržaja, uspio je zloporabu alkohola smanjiti s 40 na 5 posto.

Projekt "Riječki sport za sve" proizašao iz projekta "Rijeka - zdravi grad"

„Treneri su ključna skupina, s obzirom na to da u predpubertetskoj i pubertetskoj dobi trener može zauzeti i možda važniju ulogu nego što je to roditeljska. Naime, u pubertekskoj dobi slabe veze djece s obiteljima i jača utjecaj vršnjaka, a trener kao jedna odrasla osoba može odigrati veliku ulogu podrške – posebice kod djece iz ranjivih skupina – u adaptaciji, integraciji u društvo te razvoju talenata i vještina“, kazao je Darkov Roviš, inače voditelj Odsjeka za prevenciju bolesti ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Istaknuo je kako se, pokaže li se interes i potreba, može se u budućnosti  organizirati dodatna edukacija ili neka druga vrsta podrške klubovima i trenerima u dijelu odgojnih aspekata u radu s takvom populacijom.

Na tribini je o važnosti socijalne uključenosti djece i mladih govorila psihologinja Maša Komadina iz Udruge za zaštitu obitelji – Rijeka (U.Z.O.R.), a o uključivanju djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti Sandro Kresina, dr.med. iz Nastavnog zavod za javno zdravstvo. O treneru kao središnjoj figuri govorio je dipl.psih.prof. Petar Nikolić, dok su svoja trenerska iskustva podijelili Bore Štrbac i Slaviša Bradić.

Tribinu je organizirao Grad Rijeka u suradnji s Zajednicom sportskih udruga grada Rijeke “Riječki sportski savez” i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.