TO JE TA RIJEČKA EPK KULTURA – POSTAVILI CRVENU ZVIJEZDU NA NEBODER

20. rujna 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Foto Grad RijekaRIJEKA – Danas je na Riječki neboder postavljena kontroverzna instalacija crvene zvijezde. Instalacija se postavila u sklopu EPK 2020. kao značajan dio onog što je trebao biti projekt Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020.

Autor je Nemanja Cvijanović, naziv je Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik, a sve su omogućili Emina Višnić (koja je u međuvremenu otišla s čelnog mjesta vođenja EPK nakon serije upitnih financijskih situacija koje trenutno češlja policija sa sumnjom u kriminal), čelnici Grada Rijeke tj. gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) i Ministarstvo kulture kojeg vodi Nina Obuljen (HDZ), a oni koji su sve platili ste vi koji čitate ovaj članak.

Riječki neboder veze nema sa ičim što ova zvijezda predstavlja. Sagrađen je 1939. godine u vrijeme talijanske uprave Rijeke prema projektu tršćanskog arhitekta Umberta Nordija, a izgrađen je zahvalom privatne investicije kapitalističkog svijeta s originalnim nazivom Palazzo Arbori.

Zvijezdu se planiralo postaviti u svibnju, ali je sve odgođeno zbog korone. Zvijezda ima krhotine koje po Nemanji simboliziraju 2.800 partizana – uglavnom regrutiranih u malim mjestima zaleđa Dalmacije i istočne Hercegovine – koji su poginuli pri osvajanju Rijeke 1945. godine.

Nakon što su partizani (predvođeni komunističkom partijom) ušli u Rijeku 1945. godine na ovaj neboder su postavili zvijezdu, a na balkone srpove i čekiće kako bi pokazali tko je novi gazda u Rijeci – ne antifašisti demokrati (koji su htjeli dolazak zapadnih Saveznika i demokracije) nego antifašisti komunisti i saveznici Staljina.

Istovremeno je u Rijeci OZNA uhitila brojne građane koji je nova komunistička vlast smatrala opasnima. Odvedeni su u okolna mjesta gdje su ubijani bacanjem u fojbe. Način ubijanja bio je izrazito divljački. Žicom se svezalo više ljudi, ubilo prvoga i zatim njegovo tijelo bacilo u jamu koje je za sobom povlačio ostale žrtve dok su još bile žive.

fojba

fojba

U narednih nekoliko godina Rijeka će izgubiti od 50% do čak 80% stanovništva po novijim istraživanjima. Ubijeni ili protjerani su bili Talijani Rijeke (koji su u gradu živjeli od kada Rijeka postoji), ali i veliki broj Hrvata i Slovenaca koji nije prihvaćao novu komunističku vlast koju su smatrali primitivnom staljinističkom već su htjeli dolazak zapadnih Saveznika i zapadne demokracije.

SKREĆE SE FOKUS S VAŽNIH TEMA – Tema u 2020. treba biti ekonomska situacija Rijeke, a ne zvijezda na Neboderu

U takvom povijesnom kontekstu nalazili su se komunistički simboli na Riječkom neboderu, koje su kasnije sami Riječani – još smo duboko u vremenu Jugoslavije i Tita – uklonili smatrajući da je vrijeme okrenuti se budućnosti. Ali čini se da je i Rijeka u vrijeme Tita bila naprednija od današnje Rijeke.

Sada, 2020. godine, ljudi koji očito pojma nemaju o Rijeci siluju jednu temu koja ne donosi ništa osim što izaziva nelagodu među dijelom stanovništva našeg grada i – možda je to i cilj? – fokus rasprava skreće sa važnih tema ekonomske degradacije Rijeke. Narod neka raspravlja o Galebu i zvijezdi, a činjenica potpunog ekonomskog sloma Grada Rijeke ostaje u drugom planu. Ipak, lokalni izbori nisu tako daleko. Ne treba puno pričati o pravim temama. Treba potaknuti ideološke teme i na njima iznova dobiti pokoji glas.

(I.R.)