TKO ĆE DOBITI KONCESIJU GRADSKE PLAŽE CRIKVENICA?

30. svibnja 2022. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
more kupanje plaža ljetoCRIKVENICA – Crikvenica bez svoje središnje gradske plaže ne bi turistima bila ni upola atraktivna kakvom je danas. Plaža je jedan od njenih turističkih najvrjednijih resursa, ali plaža nije doista njena već je riječ o pomorskom dobru kojim mogu gospodariti mnogi (županija, država, lučke uprave…), a ponajmanje Grad.
 
Ako županija želi zagorčati život određenom gradu pomorsko dobro i lučke uprave su idealan načni kako to učiniti, a očito se ping-pong između Grada Crikvenice i Primorsko-goranske županije nastavlja. Sezona je pred vratima, a u Crikvenici se još ne zna što će biti s Gradskom plažom.
 
Tako smo nedavno doznali od pročelnice Upravnog odjela za investicije, prostorno uređenje i imovinu Grada Crikvenice Vjekoslave Glavan da je izdana lokacijska dozvola za postupak davanja koncesije, ali ona još uvijek nije pravomoćna.
 
Kako sad to? Pa Grad je dobio obavijest od Županije da će ugovor o koncesiji možda, najvjerojatnije, sklopiti sljedećeg tjedna i tada će biti poznat koncesionar na gradskoj plaži u Crikvenici. Gradska plaža imenom, ali ne i suštinom, jer njezinu sudbinu kroje – kako se dosad to pokazalo – svi su osim Crikvenice: županija, koncesionari na koje Crikvenica ima malo ili ništa utjecaja, itd.
 
Ali ni Crikvenica nije neke stvari riješila sama sa sobom. Umjesto da se crikvenički SDP-ovci rukama i nogama bore za svoj grad oni uglavnom zaliveno šute kad je riječ o stvarima koje su vezane uz županiju, jer se ne žele zamjeriti Zlatku Komadini (SDP).
No Crikvenica ima još zanimljivih trenutaka.  Kada je Damir Ljubanović (HDZ) upitao o imenovanju vijeća za koncesijska odobrenja, pročelnica Glavan je rekla: “Vijeće se sastalo prošlog tjedna, za predsjednika vijeća izabran je Zdravko Pernar (HDZ) i krenulo se u obrađivati zahtjeve za koncesijska odobrenja. Pristiglo ih je više od 150 iz raznih krajeva Hrvatske, ali i iz Beograda, Bajakova, Beča…”
Možda bi to i bilo rješenje problema u Crikvenici: otpiliti županiju i proglasiti se teritorijem Beča – bečkim kupalištem. Ako ništa drugo, sigurni smo da bi Austrijanci znali bolje gospodariti našom obalom od nas samih – što se nažalost već puno puta pokazalo točnim.
 
(Z.M.)