TIJEKOM VIKENDA NA PROMETNICAMA KVARNERA – DIVLJAČ VELIKI PROBLEM

31. srpnja 2018. | Kategorija: Hrvatska

divljač

divljač

KVARNER – Tijekom vikenda na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se 40 prometnih nesreća, u kojima su tri osobe teže, a deset je osoba lakše ozlijeđeno.

Prometne nesreće s teško ozlijeđenim osobama dogodile su se na području otoka Raba i Vrbovskog. U prometnoj nesreći 27. srpnja u mjestu Lopar teško je ozlijeđeno dijete koje je oborio mladić, upravljajući mopedom prije stjecanja prava na upravljanje ovom kategorijom vozila. Vozač motocikla, starosti 31 godine teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći 28. srpnja u mjestu Bunjevci pored Vrbovskog nakon što mu je 29-godišnji vozač osobnog vozila oduzeo prednost prolaska, dok je drugi vozač motocikla, starosti 48 godina teško ozlijeđen 29. srpnja u mjestu Banjol na otoku Rabu. Spomenuti vozač je nepropisno pretjecao kolonu vozila te se sudario s osobnim vozilom koje se uključivalo u promet.

Ovog vikenda jedan od najvećih problema sigurnosti vožnje bila je divljač. Naime, zabilježeno je šest slučajeva istrčavanja divljači na prometnice, a u ovim događajima nije bilo ozlijeđenih osoba. Većinom je riječ o srnećoj divljači te jelenu i divljoj svinji, a divljač je udarila u vozila na području Klane, Malinske, širem području Matulja, Jelenja, Osora i Porozine. Sveukupna šteta cijeni se na više od trideset tisuća kuna.

Zbog neočekivane pojave divljači vozačima savjetujemo pojačani oprez, posebice u jutarnjim i večernjim satima te na prometnicama izvan naselja. Podsjećamo, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama odgovara prekršajno, ukoliko se utvrdi da je do naleta na divljač došlo zbog kršenja prometnih propisa ili neprilagođene brzine kretanja. (kv)