HRVATSKI MEDIJI NASJELI – TALIJANSKA ZASTAVA NA GRADINI, ALI JOŠ 2018.

29. lipnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Postavljanje talijanske zastave na Trsatsku gradinu

Postavljanje talijanske zastave na Trsatsku gradinu

TRSAT – Troje mladića stigli su na Trsatsku gradinu i izvjesili talijansku zastavu. U zemlju gdje pola stanovništva odlazi u Irsku, ilegalni migranti se gomilaju na granicama, a gospodarstvo zemlje ovisi o vremenskim prilikama tijekom ljetne sezone, postavljanje jedne zastave uistinu je posve nevažna stvar. O njoj ne bi trebalo ni govoriti, ali tako ne misle vodeći mediji u Hrvatskoj, koji od svega pokušavaju stvoriti senzaciju i šou. Pa tako i ovdje.

Krenimo redom.

PRVO – Ovo se nije desilo nedavno, već u 9 mjesecu 2018. godine! ALi dio hrvatskih medija, očito u želji stvaranja cirkusa – sve je preselilo u “nedavan događaj”.

DRUGO – Troje mladića je svoju “akciju” postavilo na YouTube uz jasnu aluziju isticanja Rijeke kao talijanskog grada. Riječ je o posve nepotrebnoj provokaciji troje mladića i nju treba tako promatrati. Ali nemojmo pasti pod laž nekih dnevnih novina o tobože najezdi talijanskog fašizma. Ako ima kakve najezde, onda je to samo najezda bedastih pojedinaca sa svih strana, jer takvih nepotrebnih provokacija ima i na ovoj strani.

Provokatori svih zemalja, ujedinite se – a mi normalni ih trpimo

U Trstu su za 1. maj pojavili slovenski i hrvatski provokatori koji su mahali jugoslavenskim zastavama i derali se “Tito, Trst je naš”. Partizanska okupacija Trsta iz 1945. se u tom gradu naziva “40 dana terora“, što dovoljno govori kakve osjećaje među stanovništvom tog grada bude crvene zvijezde. Zašto bi onda netko u takvom gradu mahao jugoslavenskim zastavama osim ukoliko nije provokator, idiot ili želi poticati na mržnju među narodima? Sasvim nepotrebne provokacije, kao što je nepotrebna i glupa ova na Trsatskoj gradini.

Mediji sve lošiji i lošiji

Hrvatski mediji su digli prašinu nakon što je predsjednik Europskog parlameta Antonio Tajani na komemoraciji Dana sjećanja na fojbe u Bazovici rekao: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine.” Ali ti isti mediji nisu naveli da je u to vrijeme Istra uistinu bila (barem državno-pravno) talijanska, a jugoslavenske trupe su u tom periodu masakrirale tisuće nevinih civila (ne samo Talijana, već i Hrvata i Slovenaca koji su bili “klasni neprijatelji”) širom te iste Istre i Rijeke i Bazovica je jedan od simbola tih zločina. To je crna mrlja o kojoj malo tko u Rijeci i Istri govori, već se uvijek selektivno iznose vijesti.

Provokatori izvjesili jugoslavensku zastavu usred Trsta (foto by: FB/Manco)

Provokatori izvjesili jugoslavensku zastavu usred Trsta (foto by: FB/Manco)

Kao što selektivno slovenski političari iz Ljubljane gluposti pričaju o teranu kao, navodno, isključivo sorti slovenske Istre, a ne i hrvatske Istre. Kao što selektivno političari iz Rima zaboravljaju da je talijanski režim prije Drugog svjetskog rata učinio mnoga zla nad Hrvatima Istre. Kao što neki u Hrvatskoj zaboravlja da je hrvatstvo u Istri opstalo isključivo zahvalom katoličke Crkve.  Kao što u Rijeci neki zaboravljaju da je Rijeka uistinu bila grad s većinskim talijanskim stanovništvom i da su Titove snage izvršile etničko čišćenje (pa u Rijeci godinama jedva da je bilo liječnika, pravnika, učitelja, intelektualaca, obrtnika jer su svi bili osuđeni kao “neprijatelji naroda”) te su u stanove i vile protjeranih ili ubijenih dovedeni neki novi ljudi.

Zato nam treba ujedinjena Europa

Sve ove stvari daju najveći razlog zašto je dobra ujedinjena Europa i zašto je potrebna funkcionalna Europska unija, koja će nadići sve te traume prošlosti. Europska unija je trn u oku svim nacionalistima i radikalima lijevice, desnice, populistima, jer ujedinjena Europa nadilazi strasti bez kojih oni ne mogu živjeti.

Mediji bi to trebali znati i ponekad ne davati prostora provokatorima. Najbolje za Hrvatsku bi bilo da se nitko nije suviše obazirao na nevažno postavljanje jedne zastave na Trsatsku gradinu – napose vrli mediji koji su čak i događaj iz 2018. iz očitog neznanja i želje stvaranja senzacije “preselili” u 2019.
(ZM)