Svečanim razvijanjem zastave u Rijeci započeo Tjedan Porina

28. ožujka 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Najavljen-Tjedan-Porina-u-Rijeci-1-900x600RIJEKA – Glazbena nagrada Porin se nakon šest godina ponovno vratila u Rijeku, a sljedeće će se godine u raskošnijem izdanju održati u sklopu službenog programa Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture. Glavni događaj Tjedna Porina je dodjela glazbene nagrade Porin, koja će se održati u petak, 29. ožujka u Centru Zamet.

Ugovore o suradnji potpisali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić i predsjednik Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza Goran Končar, čime je formalizirano pokroviteljstvo Grada Rijeke, Turističke zajednice grada Rijeke i društva Rijeka 2020 nad organizacijom dodjele nagrade Porin.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se Unisonu na ponudi da Rijeka bude domaćini dodjele glazbene nagrade Porin.

„Vjerujem da će HRT učiniti maksimum da osim doživljaja za sve oni koji budu prisutni u Centru Zamet, i gledatelji na malim ekranima imaju izvrstan doživljaj. Dvorana Centra Zamet, osim što je primarno sportska dvorana, rađena je na način da je izuzetno akustična i prikladna za ovakva i slična događanja, a mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini i da Porin bude jedan od naših aktivnosti kojima ćemo promovirati Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Predsjednik Unisona Končar čestitao je Rijeci na dobivanju te prestižne titule, istaknuvši kako Rijeka u glazbenom jedinstven grad, u kojem su se rodili ili u njemu djelovali velikani hrvatske glazbe, poput Lovre Matačića ili Borisa Papandopula, a u njemu pokrenuti neki od prvih disko i jazz klubova na ovim prostorima.

Direktor TZ Petar Škarpa istaknuo je kako se u Rijeka u posljednjih šest godina, od kada je posljednji put ugostila glazbenu nagradu Porin, značajno razvila u turističkom smislu. Izrazio je nadu kako će se glazbenici i sudionici Porina u Rijeci dobro osjećati i vratiti se ponovno kao turisti.

U ime društva Rijeka 2020, zaduženog za provedbu projekta Europske prijestolnice kulture, direktorica Višnić je izrazila zadovoljstvo što su brojne institucije vezna uz Porin prepoznale ne samo Rijeku nego i EPK kao relevantni kontekst za organizaciju najveće glazbene manifestacije u Hrvatskoj.

Događaju su prisustvovali i pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, dopredsjednik Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza Paolo Sfeci, predsjednik Upravnog odbora Porina Frano Đurović, izvršni direktor Porina Davor Drezga, glavna tajnica Porina Ivana Martinac i član Upravnog odbora Porina Dražen Baljak.

Organizatori su i ove godine pripremili mnogobrojna popratna događanja koja će biti izvrsna uvertira u završnu svečanost dodjele Porina koja će se održati 29. ožujka u Centru Zamet u Rijeci. Svi događaji u srijedu i četvrtak besplatni su za sve posjetitelje.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora i podizanja zastave Porina, istu večer u prostorijama Book Caffea Dnevni boravak, službenog kluba Tjedna Porina, održat će se Silent Party. Koncept Silent Partyja uključuje puštanje glazbe koja se čuje samo na slušalice, a glazbu probire žanrovski specijalizirani DJ.

U četvrtak, 28. ožujka od 18 sati u Book Caffeu Dnevni boravak najavljena je promocija biografije “Štulić” autora Hrvoja Horvatakoji će osobno svim prisutnima predstaviti knjigu. Potom od 19 sati predstavit će se dvije zapažene biografije, “Sve, samo ne romantika”(Elemental) i “Dugi vikend u zemlji čudesa” (Pips, Chips & Videoclips), a na predstavljanju knjiga govorit će autor biografije Elementala, Marko Podrugi izdavač biografije PC&VC, Krešimir Blažević. Moderator je novinar Dražen Zima.

Istu večer očekuje nas i glazbeni tulum, Porin Karaoke Night koji će se održati u The River pubu.

U petak, 29. ožujka očekuje nas svečana dodjela Porina koja će se održati u Centru Zamet, a izravan prijenos dodjele nagrada emitirat će se u 20.05 sati na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), a svečanost će se pratiti i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2).

U subotu 30. ožujka koncertom grupe Detour u riječkom Pogonu kulture službeno će završiti Tjedan Porina. (kv)