SUSRET ANTIFAŠISTA NA UČKI

8. travnja 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

antifašisti učka dujmićUČKA – Oko 250 članova udruženja antifašista s Kvarnera, Istarske županije i Slovenije okupilo se na Učki kod bivšeg odmarališta INA-e na 13. susretu bivših omladinskih aktivista Istre, Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara: Učka – Fužine 2018. te svečanosti povodom obilježavanja 74. obljetnice I. Istarske brigade „Vladimir Gortan“, 63. obljetnice I. omladinskog Marša na Učku i prve Oblasne konferencije USAOH-a za Istru.

Organizatori proslave bili su Udruge antifašističkih boraca Primorsko-goranske i Istarske županije, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije te predstavnici bivših omladinskih organizacija Istre, Rijeke, Hrvatskog primorja, otoka i Gorskog kotara.

Okupljenim sudionicima obratili su se potpredsjednici SABA Republike Hrvatske predsjednik SAB-a Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut i predsjednik SAB-a Istarske županije Tomislav Ravnić, te predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić i istarski župan Valter Flego, a u ime domaćina i suorganizatora prisutne su pozdravili predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije Bruno Starčić i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

– Ponosni smo što smo se opet okupili da obilježimo ovaj događaj koji ima istaknuto značenje u našoj povijesti. Ponosni smo na našu povijest kao i na vrijednosti antifašizma na kojima se temelji današnja moderna Europa. Sa zadovoljstvom podupiremo rad udruga koje tome doprinose, a naročito rad Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije te sve njezine edukativne i memorijalne aktivnosti jer sve to predstavlja dobar zalog za našu budućnost, istaknuo je gradonačelnik Dujmić.

Delegacije su položile vijence na spomen obilježja, a nakon svečanog dijela druženje je nastavljeno uz kulturni program i pjesmu Mješovitog pjevačkog zbora Kulturno-umjetničke udruge Jeka Primorja te fažol za sve sudionike susreta. (kv)