Susak i Unije desalinizacijom dobili vlastitu pitku vodu

26. srpnja 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

vodaSUSAK / UNIJE – Proteklog vikenda predsjednik Uprave Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj Neven Kruljac u pratnji gradonačelnice Grada Malog Lošinja Ane Kučić sa suradnicima, obišao je radove na dovršetku izgradnje sustava za desalinizaciju u sklopu vodoopskrbne crpne stanice na otoku Susku.

Tim projektom Sušćani i njihovi gosti dobili su vlastitu piku vodu koja nastaje procesom obrade morske vode, desalinizacijom. Vrijednost projekta na otoku Susku je 4 milijuna kuna bez PDV-a, od čega čak 80% iznosa pokrivaju Hrvatske vode. Ovim projektom izgrađen je usisni cjevovod sa oknom koji se nastavlja na postojeći priključni cjevovod koji se do sada koristio za punjenje pomoću vodonosca uz prosječnu potrošnju od otprilike 1,300 kubika mjesečno, odnosno 45 kubika dnevno, ukoliko se ne računa potrošnja postojećih kućnih šterni. Također, radovi su podrazumijevali i ugradnju opreme za desalinizaciju, te izvedbu ispusta koncentrata od zgrade crpne stanice do obalnog zida. Naime, obzirom na broj korisnika koji se u ljetnim mjesecima penje i na više od tisuću osoba, te raspoložive zapremnine vodospreme, nova oprema uspijeva obraditi morsku vode u količini od cca 8m3 na sat, odnosno 160m3 za maksimalni rad pogon od 20 sati.

Svi zainteresirani mogu podnijeti zahtjev za priključak na komunalnu infrastrukturu koji se može preuzeti na web stranicama Vodoopskrbe i odvodnje, u mjesnom odboru Susak te kod djelatnika Mačić Slavka koji radi na desalinizatoru. Prilikom predaje dokumentacije, ovisno o tome da li je nekretnina već ranije bila spojena na kanalizacijsku mrežu potrebno je dostaviti i dodatnu dokumentaciju koja je navedena na poleđini samog zahtjeva. Nakon predaje zahtjeva tehnička služba izrađuje predračun za priključenje građevine na vodoopskrbni sustav ili sustav javne odvodnje. Minimalni iznos priključka je 3.287,50 kuna sa PDV-om. Navedeni iznos moguć je platiti u najviše 6 rata što se dogovara prilikom podnošenja zahtjeva za komunalnu infrastrukturu. Predračun i ugovor se šalju na adresu podnositelja zahtjeva. Nakon potpisivanja ugovora, te plaćanje prve rate, kreće se u realizaciju priključka.

Na Unijama se u ovoj fazi neće vršiti priključenje zbog neizgrađene komunalne infrastrukture te će se opskrba vršiti punjenjem pojedinačnih cisterni stanovnika.
Osnovna razlika između dvaju desalinizatora je u tome što se na Susku desalinizira, odnosno obrađuje morska voda, dok se na Unijama obrađuje boćata voda. Na Unijama je vrijednost investicije malo više od 5 milijuna kuna bez PDV-a a obuhvatila je izgradnju nove zgrade, u čijem se gornjem dijelu ugradila oprema potrebna za desalinizaciju i to crpka usisa tlačenja u pješčane filtre, desalinizator, demineralizator, crpka za tlačenje u postojeću mrežu, elektrooprema i ostala manja oprema sa cijevnim razvodom. U podzemnom dijelu objekta nalaze se dva bazena, pojedinačne zapremnine 40 m3, i to sirove boćate vode, te bazen pitke, pročišćene vode koja je namijenjena za daljnje korištenje u sustavu vodoopskrbe. (kv)