Stožer za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije o mjerama predostrožnosti i aktivnostima za suzbijanje zaraženosti koronavirusom

26. veljače 2020. | Kategorija: Hrvatska

medicina liječnikStožer za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije obavijestio je javnost o poduzetim mjerama predostrožnosti protiv koronavirusa te dao potrebne preporuke i smjernice građanima.

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i značajnu pojavnost oboljenja u Italiji, Stožer za zarazne bolesti PGŽ će, u koordinaciji s Nacionalnim kriznim stožerom, na dnevnoj razini iznositi aktualnosti i najnovije informacije vezane uz zaraženost koronavirusom, uključujući podatke o osobama pod dvotjednim nadzorom te osobama čiji su uzorci uzeti za kliničko ispitivanje i dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Konferencija - informacije o koronavirusu

Prema informacijama predsjednice Stožera Đulije Malatestinić te člana stožera i voditelja Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrice Rončevića, u jutarnjim satima utorka, 25. veljače zaprimljeno je devetero osoba na Kliniku za infektivne bolesti KBC-a Rijeka, a rezultati njihovih uzoraka očekuju se u poslijepodnevnim satima. Uzorci triju osoba iz PGŽ koji su dosad obrađeni, pokazali su zaraženost virusom gripe, a ne koronavirusom, a trenutno se trideset ljudi nalazi pod nadzorom županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Kako bi se spriječilo nekontrolirano širenje zaraze koronavirusom, Stožer za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije daje sljedeće preporuke:

  • Građanima se sugeriraju pojačane mjere opreza i pridržavanje preporučenih higijenskih mjera (redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt sa osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa)
  • Osobe koje su u zadnjih 14 dana boravile na područjima zahvaćenim epidemijom ove bolesti, bit će pregledane na graničnim prijelazima i dobit će uputu o postupanju koje dostavlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo/Referentni centar za epidemiologiju/ i Infektivna klinika „Fran Mihaljević” iz Zagreba u skladu s uputama Nacionalnog kriznog stožera.
  • Ako osoba posumnja na simptome koronavirusa, treba ostati kod kuće te konzultirati obiteljskog liječnika ili pozvati Službu 112 koja će obavijestiti dežurnog epidemiologa KBC-a Rijeka gdje postoji 24 satno dežurstvo.
  • Povišena temperatura uz kašalj i otežano disanje mogući su simptomi zaraze koronavirusom, a temeljem pregleda sumnju postavlja liječnik.
  • Nakon postavljanja sumnje, liječnik dogovara pregled ili hospitalizaciju ili sugerira liječenje kod kuće.
  • Ako pacijent dolazi osobnim vozilom u zdravstvenu instituciju (KBC Rijeka ili Hitni medicinski trakt), potrebno je najaviti se telefonom i čekati u vozilu dok god po njega ne dođe medicinska pratnja u zaštitnoj odjeći.

Detaljne upute za građanstvo i stručne institucije možete pronaći na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Stožer je odredio i lokaciju na kojoj će osobe biti adekvatno smještene (jedna osoba u sobi, jedan sanitarni čvor po osobi) u slučaju potrebnog nadziranja većeg broja ljudi, na kojima će se provoditi potrebna testiranja i određivati izolacije.

Zasada se dvije talijanske regije – Lombardija i Veneto – smatraju rizičnim područjima, dok se Hrvatskoj najbliža talijanska regija Friuli – Vezezia – Giulia ne smatra rizičnim područjem. U slučaju dolaska u Hrvatsku iz ove dvije regije, nad osobama će se provoditi aktivni zdravstveni nadzor na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu).

Osobe koje su u prethodnom razdoblju boravile u ovim regijama, ili imaju razloga sumnjati da su bile izložene rizicima od zaraze, moraju se javiti liječniku te pratiti svoje simptome, što će pripomoći ranom prepoznavanju bolesti.

Građanima se preporuča izbjegavanje masovnih okupljanja, no u slučaju da se određena okupljanja ne otkažu, doći će do pravovremenog obavještavanja o načinima postupanja.

Stožer za zarazne bolesti PGŽ okuplja stručne predstavnike zdravstvenih ustanova kao što su Epidemiološki odjel Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ (tijelo koje na županijskoj razini vodi i koordinira sva postupanja i mjere) te Zavod za hitnu medicinu KBC-a Rijeka, ali i Državnog inspektorata, Službe granične sanitarne inspekcije, Veterinarske inspekcije i Sanitarne inspekcije.