SPORNA OKUĆNICA / SPORAN PARK – Privremenom mjerom onemogućen pristup parku Tomaševac

6. lipnja 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

tomaševac opatijaOPATIJA – Trakavica oko okućnice jedne vile u Opatiji ili parka Tomaševac (ovisno koga se pita) se nastavlja. Grad Opatija kao upisani zemljišno-knjižni vlasnik parka Tomaševac (u novoj katastarskoj izmjeri upisan kao – Javno dobro u općoj upotrebi u vlasništvu Grada Opatije), otvorio je za javnost park površine 3.137 m2 u travnju ove godine, kada su uklonjena tri ulazna portuna koja su priječila ulaz u njega i izvršena sanitarna sječa cijele površine.

“Nažalost, danas smo zaprimili rješenje suda kojim je po tužbi osobe koja je vlasnica kuće u parku koja je zasebna katastarska čestica koja nije vezana s parkom (i koja bespravno koristi zemljište parka jer kupovinom društvenog stana nije kupljen niti metar zemljišta koje čini park a niti je u postupku određivanja zemljišta nužnog za redovnu upotrebu građevine uspjela dobiti pravni osnov njegovog korištenja) donesena privremena mjeru kojom je naređena ponovna postavu tri ulazna portuna radi onemogućavanja pristupa nepoznatim osobama. Privremena mjera ostaje na snazi do pravomoćnosti sudskog rješenja po tužbi. Grad Opatija će privremenu mjeru provesti tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, ali će nastaviti pravnu bitku za zaštitu javnog dobra”, navode iz Grada.

Ono što se dešava s ovom okućnicom nije jedinstven slučaj. Iako su ovdje jasne stvari,  jer se ne radi o povijesnoj okućnici vile, tema okućnica je u Opatiji vruća. Opatijske vile su sve redom imale svoje povijesne okućnice. Tijekom jugoslavenske vlasti vile i stambene jedinice su nacionalizirane kao i okućnice. Ali stambene jedinice i okućnice su se počele voditi kao zasebne čestice. Nakon što je stanove i vile u samostalnoj Hrvatskoj bilo moguće kupovati mnoge okućnice su “ostale izvan”. Na taj su način vile postale “otoci” unutar vlastitih okućnica koje su uglavnom ostale u državnom ili gradskom vlasništvu. Kako su okućnice faktički dio stanja, jer se u vile ne može ni ući drugačije, ograđene su svojim povijesnim ogradama, stanari i dalje koriste okućnice svojih vila.

Najbolje su prošli oni kojima su stanovi i vile vraćeni (nakon što su im nacionalizirani 1945. godine). Oni uglavnom imaju čisto vlasništvo nad okućnicom, ali ti vlasnici imaju druge muke. Oni se često bore s ostalim stanarima koji su na njihovim okućnicama gradili graže na što sada nitko od nadležnih institucija ne želi reagirati.

(kv)