SPOMENIK U VUKOVARSKOJ ULICI U CRIKVENICI

16. studenoga 2020. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Svečano otkriven spomenik u Vukovarskoj ulici u Crikvenici

CRKVENICA – Uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara, uz prisustvo visokih dužnosnika, svečano je otkriven Spomenik u čast žrtvi grada heroja Vukovara u Vukovarskoj ulici u Crikvenici.

Svečanost je otvorena Himnom Republike Hrvatske u izvedbi klape Vinčace iz Novog Vinodolskog te emotivnom recitacijom stihova “Stoji grad” koje je 1991. godine napisao Hrvoje Hegedušić, a na svečanosti izrekla ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica Irena Krmpotić.

Svečanosti su uz domaćine, gradonačelnika Grada Crikvenice Damira Rukavinu i predsjednika Gradskog vijeća Grada Crikvenice Josipa Friša, izaslanica premijera – državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelj i socijalnu politiku Majda Burić, izaslanik ministra obrane brigadni general Željko Živanović, izaslanik ministra branitelja, državni tajnik Darko Nekić te pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević i Voditelj odsjeka za predškolski odgoj, školstvo, visoko školstvo i sport Josip Paloš ispred Grada Vukovar. Na svečanosti je prisustvovao i izaslanik župana, ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica, Mario Kružić, zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić, predstavnici braniteljskih udruga s područja grada Crikvenice te fratar Ivan Gavran I velečasni Mario Tomljanović koji su blagoslovili otkriveni spomenik.

Gradonačelnik Damir Rukavina kazao je kako Crikvenica ima čvrstu poveznicu s Vukovarom preko prognanika koji su Crikvenicu našli kao svoj drugi dom, a neki od njih su i do danas ostali ovdje. Spomenik je trajni podsjetnik i želja Crikvenice da zahvali Vukovaru i svim žrtvama na svemu što je učinjeno za slobodu domovine.

Pročelnik Dražen Kobašević je kazao kako je Crikvenica primila prognanike iz Vukovara te postala drugi dom, kada je bilo najteže te istaknuo da je spomenik ovdje upravo zato da naši mladi ne zaborave vukovarsku patnju.

Državni tajnik Darko Nekić je prilikom obraćanja naglasio kako će Ministarstvo hrvatskih branitelja poticati podizanje spomenika diljem Lijepe naše kako bi se na taj način sačuvala uspomena na žrtve Vukovara i sve žrtve Domovinskog rata.

Brigadni general Željko Živanović koji je i sam Vukovarac koji je prošao rat podsjetio je da je Crikvenica bila jedno od 180 mjesta koje je primilo prognane Vukovarce te se nakratko vratio u ta ratna vremena i podsjetio da su jugovojska i srpski okupatori najavljivali kako će obranu Vukovara slolmiti za tri dana.

U svom emotivnom govoru, državna tajnica Majda Burić naglasila je kako je točno prije godinu dana Vlada premijera Andreja Plenkovića donijela Odluku kojom je 18. studeni proglašen neradnim danom, odnosno državnim praznikom.

Spomenik su zajednički otkrili gradonačelnik Damir Rukavina, državni tajnici Majda Burić i Darko Nekić, general Željko Živanovnić te pročelnik Dražen Kobašević.

Nakon otkrivanja spomenika, Voditelj je pročitao nekoliko riječi o spomeniku čija je autorica gospođa Vesna Rožman. Osnovna ideja spomen-obilježja je vječni plamen, simobl sjećanja na ljude i događaje od nacionalne važnosti i trajne zahvalnosti onima koji su svoje živote dali za slobodu domovine. Plamen simbolički predstavlja crveni svijetleći kvadrat koji je ujedno i oznaka državnosti. Dvije željezne forme koje omeđuju plamen tvore slovo V kao Vukovar, a na njima je istaknut tekst: Vukovar 18.11.1991. i Crikvenica – pamti – remembers – erinnert – se souvient.

Čast da prvi polože cvijeće i zapale svijeće na spomenik priupala je Vukovarcima koji žive na području grada Crikvenice, a nakon njih su i visoki uzvanici zapalili svijeće u obliku vukovarskog vodotornja.

Svečanost je zatvorena acapella izvedbom pjesme “Moja domovina”.